Какво трябва да знаем за новите екостикери за автомобили?

Какво трябва да знаем за новите екостикери за автомобили?

Новите стикери важат само за автомобили до 3,5 тона

От днес, 12 юли, влиза в сила наредбата, според която всички леки автомобили до 3,5 тона в България трябва да бъдат обозначени със стикер, който ще отразява екологичната категория на автомобила и нивото на вредните емисии.  

Новите екостикери с вграден чип ще се поставят от вътрешната страна на предното стъкло на автомобилите - зад огледалото за задно виждане, и ще се получават след преминаване на годишен технически преглед

В електронния чип, който ще може да се разчита дистанционно, ще се съдържа цялата информация за самия автомобил - марка, модел, регистрационен номер, шаси и километраж. На екостикера ще се отбелязва екокатегорията на автомобила. Досегашният стикер за успешно преминат технически преглед на практика ще отпадне. 

Екостикерът ще има пет категории, като най-високата пета група ще включва електрически и хибридни автомобили, които отделят нулеви въглеродни емисии и не замърсяват околната среда. Останалите ще бъдат групирани от четвърта до първа категория в зависимост от датата на първа регистрация, определения от производителя екостандарт и измерванията по време на техническия преглед. В 1100 пункта за технически прегледи вече трябва да се издават новите стикери след преглед. 

Екокатегориите ще се определят на база реалното замърсяване, като за бензиновите модели се взема предвид отделяното количество въглероден оксид, а за дизелите - димността. От догодина кметовете ще могат да определят дни, в които автомобили с по-ниска екологична категория няма да могат да влизат в определени зони. Общините имат право с наредби да въвеждат зони с ниски емисии на въглероден диоксид и да контролират обхвата им, реда на преминаване през тях и санкциите. 

Сегашните стикери за преминат годишен технически преглед ще се заменят с нови, които съдържат чип и възможност да се разчитат от разстояние. Това налага и тяхното поскъпване, като ако сега лепенката е струвала 6,60 лева с ДДС, новата е 10,56 лева. За момента няма яснота с колко точно ще се оскъпи и самият годишен преглед, тъй като тя ще се определя от фирмата изпълнител на пазарен принцип. 

За камионите и автобусите няма да има ограничение на база замърсяване, тъй като те рядко влизат в централните градски части, а нововъведението цели изчистване на въздуха именно там. 

Собствениците на автомобили, които не получат екостикер при техническия преглед, имат две седмици за отстраняване на неизправностите, като могат да употребяват автомобила само до мястото, на което той ще бъде ремонтиран. След това ще трябва да се върнат отново в пункта за ГТП, за да довършат прегледа.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: