Три нови мутации на щама на коронавируса „гама” са открити в Бразилия

Три нови мутации на щама на коронавируса „гама” са открити в Бразилия Снимка: pixabay

В един от бразилските щати, Амазонас, който се намира в северозападната част на страната, бяха открити наведнъж три нови мутации на щама на коронавируса „гама”

Експертите предполагат, че те скоро ще започнат да се разпространяват бързо и ще се появят и в други страни, пише UOL.

Фелипе Навеку, вирусолог, който работи в научната асоциация Fiocruz, съобщи, че вариант P.1 в момента е най-разпространен в щата. Основният проблем в този случай е, че щамът мутира много бързо. В резултат на това са възникнали три различни подвида наведнъж.

Експерти от Бразилия изразиха загрижеността си относно това колко устойчиви могат да бъдат новите подвидове коронавирус в сравнение с оригиналния „гама щам.

Те също така предполагат, че мутациите ще се разпространят в Бразилия през следващите няколко месеца. В същото време учените все още нямат информация доколко опасни са новите подвидове коронавирус, каква смъртност могат да провокират и колко заразни са.

Заслужава да се отбележи, че днес Бразилия зае третата позиция сред страните по брой случаи на коронавирус. Общо в страната са заразени почти 19 милиона души. 525 хиляди души са починали от усложнения.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: