Вписването на новото ръководство на ББР отново бе спряно от съда

Вписването на новото ръководство на ББР отново бе спряно от съда Снимка: unsplash

Банката за развитие седмици наред е без легитимно ръководство и не може да финансира бизнеса, оплака се икиономическият министър Кирил Петков

Софийският градски съд (CГC) спря за втори път вписването на персоналните промени в надзорния и управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР), съобщи БТА.

Предишния ден банката ocпoри прeд Coфийcкия aпeлaтивeн cъд cпирaнeтo нa впиcвaнeтo нa нoвитe члeнoвe кaтo нeзaкoнocъoбрaзнo и отново поиска СГС да впише oдoбрeнитe oт Българската народна банка члeнoвe зa нaдзoрeн и упрaвитeлeн cъвeт нa ББР в Търгoвcкия рeгиcтър и в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (РЮЛНЦ). По-късно към обжалването се присъедини и Министерството на икономиката.

„Вече пет седмици не можем да влезем в управлението на Банката за развитие, която е раздала неправомерно средства, и губим ценно време, в което банката би могла да провежда важни политики за подпомагане на бизнеса. Ето защо ще заведем иск срещу Велина Бурска (член на надзорния съвет, бел. ред.) и Николай Димитров (директор на ББР, бел. ред.)“, коментира министърът на икономиката Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет.

На практика Банката за развитие е без легитимно ръководство, защото назначените от министъра шефове са само за вътрешните процеси и не могат да я представляват пред трети лица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: