Бобрите в Лондон се завръщат като част от естествената градска среда

Бобрите в Лондон се завръщат като част от естествената градска среда Снимка: pixabay

Гризачите ще бъдат отново заселени в Тотнъм, в северната част на Лондон, където биолозите смятат, че все още има подходящи местообитания за тях

Въпреки че по-голямата част от градската зона е застроена, според кметството и експертите все още са останали места в британската столица, включително голямо блато, които са подходящи за тези животни. След като наскоро пуснаха в града 200 водни полевки (Arvicola amphibius), от Citizen Zoo, сдружение за връщане на природата в градските райони, сега са се зарекли да върнат в Лондон и бобрите.

Бобрите, известни като най-добрите инженери в природата благодарение на способността си да строят бентове по реки и потоци, са силно застрашен вид. В Европа в началото на XX век те са били почти изтребени, като оцелелите са едва около 1200 екземпляра, съобщава изданието zmescience.com.

Във Великобритания заради неконтролируемото ловуване бобрите са били изчезнал вид от XVI век насам. Чак през 2013 г. видео запечатва семейство бобри в Девън, Англия, но първоначалната реакция на властите е те да бъдат отстранени възможно най-скоро. Благодарение на природозащитната организация Royal Society of Wildlife Trusts обаче животните са спасени.

След петгодишно проучване на бобрите в Девън и тяхното въздействие върху други местни диви животни, проведено от организацията съвместно с Университета в Ексетър, става ясно, че ползите от повторното въвеждане на бобрите в района са всеобхватни. Гризачите помогат за филтрирането на замърсителите на водата, предотвратяват наводненията, благодарение на забавянето на водния поток, увеличават и биологичното разнообразие, създавайки нови влажни зони. 

Сега в Девън живеят на свобода поне 50 бобри, а има доказателства, че те се завръщат и в други части на Великобритания. Целта на Citizen Zoo е гризачите да бъдат част и от естествената среда на Лондон. Затова е необходимо от организацията да получат лиценз от Natural England, държавната агенция, отговаряща за всички въпроси, свързани с природата.

Законодателството на Обединеното кралство позволява на собствениците на земя да отглеждат бобри, ако ги държат в заграждения. В момента британското правителство работи по национална стратегия за бобрите, която ще включва пътна карта за премахването на тези ограждения и създаването на „коридори за дивата природа“ в градовете. По този начин ще бъде възможно гризачите да навлязат в градската среда и да спомогнат за превръщането на грозните канали в зелени влажни зони

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: