Киното като ключов двигател за социално сближаване

Киното като ключов двигател за социално сближаване Снимка: twitter.com

Иновативен културен проект в Рим вследствие на пандемията става международен

Началото...
В отговор на избухването на COVID-19 и в съответствие с кампанията в социалните медии #iorestoacasa (оставам вкъщи), филмовият фестивал Alice nella Città, посветен на младежта и продуциран от Associazione Culturale Playtown Roma, наскоро пусна нова филмова инициатива за показване на филми направо пред домовете на хората. Инициативата, #Cinemadacasa, има за цел да пресъздаде и оживи града и да попълни социалните връзки сред съгражданите. Всяка вечер от 22:00, на фасади на сгради в целия град се прожектират поредици и образи на разнообразна гама от филми (филми с добро усещане, класическо кино, винтидж филми...).

Инициатива за участие
Жителите на града също могат да участват активно в този иновативен начин на филмово програмиране, като прожектират поредици и сцени на любимите си филми от прозорците и балконите си. Заявки за филмови прожекции също могат да се правят чрез социални медии и да бъдат включени в програмата #Cinemadacasa.

#Cinemadacasa е иновативна и активна инициатива, която подчертава непоколебимия ангажимент на Рим в превръщането на филмовия сектор в ключов двигател за социално включване и сближаване, особено в настоящата предизвикателна ситуация, в която културата и творчеството са станали по-важни за живота от всякога. Проектът допълнително вдъхнови много други градове както в Италия, като Торино, така и в чужбина.

Инициативата, стартирана от Alice в Рим, предизвика силен интерес и накара страни като Англия, Франция и Бразилия да се включат. Много скоро „заразата" се прехвърли към Филипините, Венецуела, Виетнам, Полша, Швейцария и България. „Основната идея е да използваме пространствата от живота на хората като екран и да прожектираме филмите, които ни свързват, за да вървим заедно, макар и поотделно", обяснява Фабия Бетини (основател на паралелна секция на филмовия фестивал в Рим, посветен на момчетата).

Рим като град на киното
Рим е креативен град на филма на UNESCO от 2015 г. Градът се слави с богато наследство в областта на киноиндустрията, основоположена в началото на 20. век със създаването на студиа Cinecittà. Градът на най-голямото производствено кино в Европа приветства всяка есен Международния филмов фестивал, един от най-известните филмови фестивали в света, организиран и куриран от кино Fondazione per Roma.



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: