Испанският туризъм далеч от предковидните нива

Испанският туризъм далеч от предковидните нива Снимка: pixabay.com

Нощувките извън хотели са с 22% по-малко през първите пет месеца на годината, като през май спадът е бил с 59,8% в сравнение с 2019 г.

Канарските острови и районите на Валенсия и Андалусия са предпочитаните дестинации за туристите, които предпочитат частни апартаменти пред настаняването в хотели. Балеарските острови също бележат по-добър резултат от миналата година в този сектор, но заетостта на ваканционните квартири все още е на една трета в сравнение с 2019 г., пише larazon.es.

Къмпингите и местата за настаняване в селския туризъм са единствените, които нарастват в сравнение с миналата година. През първите пет месеца на 2021 г. нощувките в къмпинги са се увеличили двойно в сравнение със същия период през 2020 г., като къмпингуващите са предпочели най-вече Каталуния, а заетостта на къмпингите в Ла Риоха е надхвърлила 60%. Селският туризъм е другата жизнена линия на испанския туризъм, която бележи над 20% растеж. 

Най-зле са хостелите. Техният бизнес не само не се възстановява, но пада катастрофално, дори в сравнение с 2020 г., като за първите пет месеца на 2021 г. заетостта е била наполовина по-слаба в сравнение със същия период на миналата година, бележейки фатално ниски нива от 7,5% и близо 10% през уикендите, т.е. практически хостелите остават празни.

Испанските туристи поддържат сектора на повърхността или поне се опитват да го правят с близо 72% от общия брой туристи, т.е. около три пъти повече от чуждите летовници. 

Хотелският бизнес в Испания се задъхва, но... от реклами и нови стратегии, като разчита 2021 г. поне да маркира пътя към възстановяване в една от най-големите индустрии на Иберийския полуостров.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: