Първа космическа мисия на човечеството в защита на планетата

Първа космическа мисия на човечеството в защита на планетата Снимка: pixabay.com

NASA и ESA ще тестват изтласкване на астероиди извън курса им на сблъсък със Земята

От всички природни бедствия, които могат да застрашат живота на Земята, именно сблъсъците с астероиди имат потенциала да го унищожат, поне такъв, какъвто го познаваме.

Точно както динозаврите са изчезнали при сблъсък с голям астероид преди около 66 милиона години, така и човечеството може да се изправи пред сериозно бедствие, ако се случи подобно събитие.

За щастие учените изграждат картина на близките до Земята астероиди, които един ден биха могли да ни създадат проблеми. Но намирането на астероидите е само първата част от пъзела, така че учените имат и някои идеи как да се избегнат потенциални сблъсъци в бъдеще.

Две нови мисии на Американската космическа агенция (NASA) и Европейската космическа агенция (ESA) ще тестват метод за изместване на курса на астероиди, които биха застрашили Земята, съобщава Euronews.

Мисията на NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) ще излети след 24 ноември тази година, като около година по-късно космическият кораб ще навлезе в системата на астероида Дидимос (Didymos), на 11 милиона километра от Земята. Там корабът ще се сблъска с луната на Дидимос - по-малка скала, която обикаля около астероида.

Дали е безопасна тази част от теста – космически сблъсък близо до Земята? 

Според професор Алън Фицсимънс от Изследователския център по астрофизика към Queen'sUniversity, Белфаст, сблъсъкът е безопасен.

„Умната техника, която екипът на NASA е избрал за DART, трябва да избере астероид, който може да премине близо до Земята и след това да се насочи към неговата луна, защото тя се движи около по-големия астероид, докато той обикаля около слънцето. Ще се опитаме да изместим луната на астероида, това просто ще промени орбитата ѝ около астероида и едва ли ще повлияе на самия голям астероид. Така че е напълно безопасно“, казва той пред Euronews.

След това мисията на ESA, Hera, ще наблюдава как DART е повлиял на движението на луната на астероида. Това ще информира изследователите за възможността да изместват курсовете на по-големи скали, ако възникне необходимост.

Професор Фицсимънс казва, че това е като игра на „космически билярд“.

„Когато ударите този астероид с нашия космически кораб, той ще се придвижи леко в обратна посока. Знаем, че това трябва да сработи, но не знаем колко точно ще се отклони астероидът. Така че това е целта на двете космически мисии - да установят докъде можем да преместим един астероид“, казва той.

Според професор Фицсимънс това ще бъде първата практическа акция за защита на планетата, предприета от човечеството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: