Мистериозен космически камък се оказа парче от Луната, летящо около Земята

Мистериозен космически камък се оказа парче от Луната, летящо около Земята

Това не е някакъв обикновен астероид

Учени откриха нови доказателства, че мистериозният околоземен астероид Камоалева всъщност е фрагмент от нашата собствена Луна, съобщава Nature.

Астероидът, получил названието Camoaleva (което на хавайски означава "осцилиращ, трептящ фрагмент"), приблизително с размерите на виенско колело, всеки април извършва обиколка около Земята на разстояние около 14,4 милиона км. 

Изследователите дълго време са озадачени какъв е произходът на този необикновен космически камък. Тяхното недоумение се превръща в учудване, когато анализ от 2021 г. показа, че съставът на Камоалева удивително прилича на този на Луната.

Сега учените са разгадали произхода на астероида чрез симулиране на сблъсък на астероиди с Луната и на гравитационните сили, влияещи върху изхвърлянето на камъни. 

Получените резултати показват, че лунният материал напълно би могъл да бъде изведен в околоземни орбити. Новото разбиране за феномена на превръщането на лунната скала в астероид ще хвърли светлина върху потенциално опасните астероиди в околоземна орбита.

Сега изследователите възнамеряват да определят точното време на сблъсъка, в резултат на което се е появил този необичаен небесен скитник.                                                              

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: