NASA ще проведе пряка транслация на опита за промяна на траекторията на астероид

NASA ще проведе пряка транслация на опита за промяна на траекторията на астероид Снимка: arstechnica.com

За защита на Земята в бъдеще

Следващия понеделник NASA ще проведе първия опит за промяна на орбитата на астероид. Планетарната защита е съсредоточена върху апарат, наречен DART, който ще бъде насочен към неголемия астероид Dimorphos. 

Ако всичко върви по план, DART ще се насочи към челен сблъсък, който ще забави скоростта на  Dimorphos, променяйки неговата орбита, съобщава Ars Technica.

Въпреки, че всички веднага ще разберат дали сблъсъкът се е случил така, както е планиран предварително, може да минат няколко месеца, преди всички да бъдат уверени, че орбита на Dimorphos е била променена успешно.

Самият космически кораб DART тежи малко над 600 кг и се отличава преди всичко с отсъствието на каквит и да е прибори. Всички действия се извършват чрез единствената камера, монтирана на него - оптичната навигационна камера DRACO - едноцветна камера с резолюция 2560 х 2160. 

DRACO и предавателната апаратура са способни да изпращат изображение до Земята всяка секунда. По време на окончателното сближаване с астероида Dimorphous, DART ще се намира на такова разстояние, че предаването на изображения в двете посоки ще отнеме минута.

DART придружава малък апарат, наречен LICIACube. Той е спуснат от DART в началото на септември и ще облети астероида.LICIACube е оборудван с две камери (широкоъгълна и тесноъгълна, едната от които има цветни филтри RGB) и ще прави снимки на астероида, както и на всички материали и вещества, изхвърлени при сблъсъка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: