Летяща кола извърши успешен тестов полет

Летяща кола извърши успешен тестов полет Снимка: KleinVision

Прототипът AirCar е прелетял преди два дни разстоянието между международните летища в Нитра и Братислава, Словакия, за 35 минути

Колата самолет е оборудвана с двигател на BMW и работи на обикновено гориво с бензинови помпи. Нейният създател, проф. Щефан Клайн, казва, че AirCar може да прелети около 1000 км на височина 2500 метра и досега има 40 летателни часа.

AirCar се превръща в самолет за около 2 минути и 15 секунди. След завършването на полета проф. Клайн е демонстрирал обратната трансформация (тесните крила се сгъват отстрани на колата) и направо от летището е потеглил по шосето към града пред очите на поканените журналисти, съобщава BBC.

Щефан Клайн е завършил Словашкия технологичен университет и след това е учил в Академията за изящни изкуства и дизайн (AFAD) и в École des Beaux Arts et Design, Saint Étienne. Започва кариерата си като ръководител на отдел за транспорт и дизайн в AFAD, където работи по иновативни проекти в сътрудничество с водещи автомобилни марки, вкл. Audi, Volkswagen и BMW. Съчетавайки успешно добър дизайн, иновативно мислене и търговски нюх, той има и други изобретения, в т.ч. безброй скутери.

Проф. Клайн работи по мечтания си проект за кола-самолет от 12 годиини. Самият той има богат летателен опит - над 1200 часа полети с моторни самолети, над 3000 часа с планер и стотици часове като тестов пилот. През 2017 г. създава компанията си Klein Vision, където е разработен AirCar. Технологията му е изцяло нова, с уникален начин за трансформация на кола в самолет и обратно. защитен с 12 патента. 

Прототипът AirCar е разработен за около две години, с „по-малко от € 2 милиона" инвестиции. Първият му успешен полет е от м. октомври 2019 г. Във въздуха превозното средство може да достигне скорост от 170 км/ч. и да превозва двама души, с общо теглото до 200 кг. За разлика от прототипите на безпилотни таксита, AirCar не може да излита и каца вертикално, така че му трябва писта.

Д-р Стивън Райт, ст. н. с. по авионика и самолети в Университета на Западна Англия, описва AirCar като „любимото дете на Bugatti, Veyron и Cesna“ и смята, че разходът на гориво на новото превозно средство е сравним с други самолети от неговия калибър. 

„Бих искал да видя AirCar след като е прелетяла един милион часа с човек на борда без инцидент, за да бъде легализирана като безопасно средство за летене и продажби”, допълва коментара си проф. Райт.

AirCar outside airport
AirCar, снимка - KleinVision

Летящите автомобили отдавна са се настанили в популярната култура като визионерско виждане за бъдещето и зараждащият се пазар на авангардните комбинирани возила предполага голямо развитие. Подобни са и плановете на инвеститорите, които се надяват AirCar да заеме част от пазара на малките частни самолети.

„Само в САЩ има около 40 000 поръчки на самолети. И ако успеем да трансформираме само 5% от тях към търсене на летящи автомобили,  ще имаме огромен пазар", казва един от тях.

През 2019 г. консултантската компания Morgan Stanley прогнозира, че до 2040 г. секторът може да достигне $ 1,5 трилион, а изпълнителният директор на Hyundai Motors Europe Майкъл Коул нарече концепцията „част от нашето бъдеще".

Съчетанието кола-самолет се смята за потенциално решение за напрегнатия трафик в съществуващата транспортна инфраструктура.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: