Летящ автобус за 40 пътници

Летящ автобус за 40 пътници Снимка: kelekona.com

В близките години авиацията, сега един от най-големите замърсители на природата, ще обърне поглед към екоалтернативата на електрическите самолети – засега за къси разстояния

Целта е пасажерите да избегнат тежкия пътен трафик и да спестят време с нов тип летателни средства без въглероден отпечатък. След бума на дроновете, чийто възход продължава, сега един стартъп в Ню Йорк – Kelekona – предлага друга амбициозна концепция: пилотиран летателен апарат за 40 души или 4,5 тона товар. 

С намек в дизайна за дирижабъл, новото летателно средство е поело в себе си последната дума на технологиите: корпусът му ще се произвежда чрез 3D принтиране от композитни материали и алуминий, а самолетът ще излита и каца вертикално, което решава въпроса с необходимостта от писти, ще се задвижва със сменяеми батерии, чийто заряден елемент при нужда може да се подмени в полет, а съчетанието от стереокамери и радар му предоставя реална и виртуална видимост до 100 мили, което позволява да се избягват необозначени летателни средства, птици, капризи на времето и разположена във въздуха инфраструктура.

Малкият електрически самолет ще лети между кварталите на големи мегаполиси или по сходни като километри междуградски разстояния. Предимството за пътниците? Избягват трафика, пестят време – 15-те километра между Манхатън и Хемптън, например, които в разгара на привечерния трафик се изминават поне за 3 часа, с въздушния автобус на Kelekona ще се прелитат само за половин час! От Ню Йорк до Вашингтон или от Лос Анджелис до Сан Франциско – един час! Цената на билета от около € 70 евро, разбира се, е далече над тази в градския транспорт, но пък е в пъти по-ниска, ако трябва да наемете хеликоптер. 

Всичко това кара създателите на новия електрически самолет да вярват, че изобретението им може да се внедри с успех в райони с тежък трафик, при това – с важното и актуално предимство, че щади природата. Екипът на Kelekona планира и други приложения на своя електрически „келекон” – например доставка на военно или медицинско оборудване, превоз на военни, полицейски или медицински екипи, както и трансформирането му в летяща линейка, незаменима в случай на инциденти.

Дебютът на новото въздушно возило е насрочен за 2024 г. в Ню Йорк именно по маршрута Манхатън - Хемптън, но Kelekona планират тестови полети и в други градове с постоянен непробиваем трафик – Сан Франциско, Лос Анджелис, а защо не и Париж или Лондон? 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: