Ваксинираните също да носят маски, настояват от СЗО

Ваксинираните също да носят маски, настояват от СЗО Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.06.2021 г.

По света:

Исландия отмени всички вътрешни ограничения, наложени за борба с разпространението на коронавирусната инфекция, съобщи правителството на страната на официалния си уебсайт. Ограничителни мерки бяха въведени през март миналата година. Сега 87 процента от възрастните са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19 и около 60 процента са напълно ваксинирани, се казва в публикацията.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, който ръководи борбата на страната срещу коронавируса, подаде оставка като здравен министър, след като наруши правилата за социално дистанциране, съобщи BBC News. Вестник The Sun публикува снимки, на които жененият министър и неговата помощничка Джина Коладангело се целуват в офиса на Министерството на здравеопазването, като по този начин нарушават правилата за социална дистанция.

Малайзийският премиер Мухидин Ясин обяви решение за удължаване на карантинните мерки за предотвратяване на активното разпространение на коронавирусна инфекция, съобщи малайзийската агенция Бернама. По-рано беше планирано блокирането да бъде отменено от понеделник, но миналата събота в страната бяха открити 5,8 хиляди нови случая на инфекция с COVID-19.

Япония планира да поиска от олимпийските спортисти от Индия и пет други държави, засегнати от силно инфекциозния щам делта на коронавируса, да бъдат тествани ежедневно в продължение на седем дни, преди да заминат за Олимпийските игри, съобщи в неделя японският вестник Yomiuri Shimbun. Тези страни, освен Индия, са Малдивите, Непал, Пакистан, Шри Ланка и Афганистан, съобщава вестникът. Изискването влиза в сила от 1 юли.

Участниците в игрите от други държави трябва да предоставят резултатите от два отрицателни теста, направени в рамките на четири дни преди заминаването за Токио.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 179,68 милиона души, от които над 3,89 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили повече от 180,4 милиона души, над 3,9 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са открити 33,6 милиона заразени. На второ място е Индия (30,1 милиона), на трето - Бразилия (18,3 милиона), на четвърто - Франция (5,8 милиона), на пето - Турция (5,3 милиона).

СЗО иска да продължат да носят маски дори ваксинирани хора. Организацията отбелязва, че значителна част от хората в света все още не са ваксинирани и силно заразните щамове се разпространяват бързо.
 

У нас:

28 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Положителните проби са 0,4 процента от направените близо 6500 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. В 17 области на страната няма регистрирани новозаразени.

1561 пациенти с COVID-19 се лекуват в болница, 196 - в интензивни отделения. 

Само един човек е починал, 15 са излекуваните.

Поставените ваксини през последното денонощие са 3107, с тях общият брой на поставените дози у нас достигна близо 1 млн. 725 хиляди.

Завършен ваксинационен цикъл имат близо 785 хиляди души, съобщи БНР.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: