Нова програма ще финансира малките и средните фирми с 2,5 млрд. лева

Нова програма ще финансира малките и средните фирми с 2,5 млрд. лева Снимка: Coface

Гаранциите се предоставят от Фонда на фондовете, има договори с пет банки

Министрите на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев официално обявиха днес началото на програмата „Възстановяване“, която ще финансира малките и средните предприятия. Гаранциите ще се осъществяват чрез гаранционна програма от Фонда на фондовете

Сключени са вече и първите договори с пет търговски банки. 

„Това означава, че от днес, а при някои случаи - до седмица, малките и средните бизнеси могат да вземат своите кредити за възстановяване. Кредитите са със срок до 7 години, като за първите 12 месеца има възможност за гратисен период“, обясни Петков.

Максималният размер на кредита е до 3 милиона лева за индивидуален кредит или до 70% от приходите на фирмата за 2019 г. или 2020 г., добави Асен Василев. 

От обясненията на двамата министри стана ясно, че лихвите по кредитите няма да бъдат преференциални, а пазарни.

Цялата полза от гаранцията е, че няма обезпечение“, обясни финансовият министър. Според Асен Василев чрез програмата се мобилизира 2,5 млрд. ресурс, който да стигне до бизнеса. От своя страна Кирил Петков увери, че всички малки и средни бизнеси ще могат да се възползват от програмата.

Финансовият министър уточни още, че разликата между програма „Възстановяване“ и останалите фондови продукти е, че този не изисква обезпечение, иска се само собственикът на дадена фирма „да влезе като съдлъжник, със задължение да изплаща заема“.

От брифинга стана ясно, че новата програма не се нуждае от нотификация от ЕК, тъй като още през април миналата година ЕК прие възможността заради пандемията да бъдат подготвени мерки на държавна помощ, които не подлежат на одобрение от Брюксел.

Относно най-големите кредитополучатели от ББР икономическият министър обяви, че една от 8-те компании е обещала да изплати 40 млн. лв. от дълга си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: