Фонд на фондовете: Стартира нова инвестиционна програма

Фонд на фондовете: Стартира нова инвестиционна програма Снимка: pixabay.com

„Витоша венчър партнърс“ с решаваща финансова подкрепа на Фонда финансира с 5,1 млн. лева четири иновативни български компании

Избраният от Фонда на фондовете посредник „Витоша венчър партнърс – Фонд I“ КД направи първите си инвестиции и стартира акселераторската си програма, съобщават от мениджъра на финансови инструменти. 

Новият фонд е учреден през 2020 г. и вече финансира първите четири компании от портфолиото си с 5,1 млн. лв., от които 4,4 млн. лв. публични средства, предоставени от Фонд на фондовете по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Фонда за регионално развитие на ЕС (ЕФРР). Над 700  хил. лв. е допълнително привлеченият частен капитал.

Сделките с четирите компании са финализирани, а в етап на договаряне са инвестиции в още 15 стартъпи, които скоро ще бъдат обявени. 

Подкрепените до момента компании са Елджой АД, Хобо България ООД, Айрини Студио ЕООД и Куендоо ООД. 

След силния старт на 2021 г. „Витоша венчър партнърс“ обявява и първите компании, избрани за акселераторската си програма – „Витоша АКСЕЛЕРЕЙТ“ (Vitosha ACCELERATE), която ще се провежда на етапи с продължителност от 3 месеца през целия инвестиционен период на фонда. Кандидатури за участие могат да се подават от стартиращите предприятия целогодишно.

Първият етап на програмата ще продължи до средата на април, вече са обявени и избраните от екипа на „Витоша венчър партнърс“ компании. Те разработват решения в области като изкуствения интелект, финтех, гейминг, дигитални медии, здравеопазване и др. 

Стартиращите предприятия ще получат експертна, менторска и стратегическа подкрепа с редовни уъркшопи и индивидуални срещи, а на избраните за инвестиция предприятия на етап ускоряване ще бъдат предоставени и средства за развитие и растеж.

В програмата ще се включат над 50 ментори от световна класа, а всеки стартъп ще участва по индивидуално адаптирана програма. Избраните дружества ще получат експертна помощ по теми като стратегия, екип, развитие на бизнеса и последващо финансиране. 

„Радваме се, че чрез „Витоша венчър партнърс“ още български компании с висок потенциал за устойчив растеж ще получат възможност за развитие в сектори като умен град, електронна търговия, мобилност, туризъм. Наш приоритет е заедно с финансовите посредници да бъдем активна страна в комуникацията и връзката с бизнес екосистемата, за да стимулираме развитието на български компании от всички сектори с цел устойчива икономика на България.” Това заяви по повод активната работа на пазара на „Витоша венчър партнърс Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Фонд на фондовете.

Според Макс Гурвиц, един от управляващите партньори на „Витоша венчър партнърс“, това е едно силно начало, а до края на 2023 г. предстои да бъдат подкрепени още над 120 проекта. С първите четири компании е показан подходът, с който се подкрепят иновативни български бизнеси с международен потенциал в различни сектори, в които нашата икономика показва силни възможности - от софтуер за управление на имоти до услуги за споделена мобилност. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: