Хората от руска Арктика обсъждат проблемите си с швейцарски инвеститори

Хората от руска Арктика обсъждат проблемите си с швейцарски инвеститори Снимка: business-humanrights.org

Коренните общности в руския север настояват швейцарските банки да използват влиянието си, за да подтикнат руския бизнес в Арктика към отговорни производствени решения

Арктическият регион се развива бурно, търпи бързи промени и привлича все повече и повече международно внимание и инвеститорски интереси. Швейцарските банки Credit Suisse и UBS също са инвестирали в руския далечен север. В тази връзка представители на местни общности от руска Арктика в началото на месеца са изминали 4800 км, за да пристигнат в Швейцария и да насочат вниманието на швейцарските инвеститори към трайните последици от поредицата екологични катастрофи, предизвикани от най-големия в света производител на никел и паладий Nornickel, с основна база в гр. Норилск, съобщава swissinfo.ch и сумира основните теми.

Активистите са посочили някои от опасните прецеденти. Например на 29 май 2020 г. резервоар на Nornickel е излял в две реки около 21 000 тона дизел, плюс редовното изтичане на железни оксиди във водоизточниците и почвата. Пожар в депо за промишлени отпадъци на компанията през 2020 г. е покрил тундрата с дим, задушавайки флора, фауна и хора. Промишлена авария в преработващо предприятие на Nornickel през февруари тази година е довела до смъртта на трима души, а други трима са били тежко ранени. 

Поминъкът на местното население в този труден за живот район е риболов, отглеждане на елени и търговия с местни продукти. При тези екологични бедствия хората все по-често са принудени да местят стадата си и да търсят чисти водоеми за риболов далеч навътре в тундрата. 

Това обаче е само върхът на айсберга според участниците в контактната група. Те са се срещнали с представители на Credit Suisse, UBS и с дъщерната компания на Nornickel, Metal Trade Overseas AG в Цуг, швейцарски кантон с ниски данъци, популярен сред търговците на суровини. Активистите са разкрили тежките социални последствия от екологичните катастрофи и са изразили надежда, че всички страни ще се ангажират с изискването Nornickel да промени практиките си. 

През 2019 г. оборотът на Nornickel е $ 14 млрд., а печалбата - $ 6 млрд. Металите, които предприятието произвежда, са ключови за бързо развиващата се индустрия на електрическите автомобили. Credit Suisse и UBS са сред десетте най-големи инвеститори в Nornickel, с акции и облигации на стойност съответно $ 27 млн. и $ 45 млн., като освен това Credit Suisse са кредитирали Nornickel с $ 268 млн. 

И двете банки заявиха, че не коментират отношенията си с клиенти, но оглеждат много внимателно сделките с компании от такива чувствителни сектори. Финансовите институции посочиха, че няма да правят бизнес, който застрашава или използва коренното население и е свързан с екологични и социални щети. 

Nornickel, снимка - trafoelettro.com

Основните производствени структури на Nornickel са на полуостров Таймир и Колския полуостров. И в двата региона производството на компанията е заплаха за живота на местните общности. Изследване на NASA по поръчка на Грийнпийс показва, че според сателитните данни топилните на Nornickel в Арктика са с най-високи емисии на серен диоксид в света и съставляват 50% от емисиите му в Русия.

Бъдещето на Арктика, устойчивото ѝ развитие и опазването на арктическата природа са фокусът в дейността на т.нар. Арктически съвет, в който членуват Канада, Дания, Финландия, Исландии, Норвегия, Русия, Щвеция и САЩ. Структурата е първият междуправителствен и засега единствен форум, който дава на местните общности статут на пълноправен участник по всички въпроси от компетенците на съвета. 

Като инвеститор Швейцария е сред страните наблюдатели и смята, че темповете на икономическата активност в Арктика повишават риска от промишлени аварии и респ. от екологични бедствия, което е финансов риск за инвеститорите, но и фундаментална заплаха за съществуването на коренното население. В тази връзка Швейцария призовава за научно сътрудничество и общи мерки в опазването на арктическата природа и подкрепата за местните общности.

В Далечния север, Сибир и Далечния изток на Русия живеят 270 000 души - на пръв поглед голяма цифра, но много малка част от руското население. Жителите на тези слабо населени райони са почти на последно място в страната по приходи и продължителност на живота. 

През май тази година Русия пое ротационно председателството на Арктическия съвет и обяви устойчивото развитие на района за основен приоритет, внимателно балансиран между добива на ресурси, екологията и социалните проблеми. Бъдещето ще покаже какво ще донесе това на хората в руска Арктика.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: