Акциите на Nintendo в Япония се покачват до нива, които не са наблюдавани повече от 10 години

Акциите на Nintendo в Япония се покачват до нива, които не са наблюдавани повече от 10 години Снимка: Photo by Alex Holyoake on Unsplash

Акциите на японския производител на игри Nintendo скочиха в четвъртък (18 юни) до нива, които не са достигани повече от десетилетие, но инвеститорите може да искат да стоят далеч от акциите, предупреди анализатор.

Акциите на Nintendo се затвориха с 50 110 йени на акция в четвъртък. Те се търгуваха до 50 180 йени на акция по-рано по време на сесията. Ходът в четвъртък бележи първия път от август 2008 г., когато акциите на Nintendo се затвориха над нивото от 50 000, сочат данни на Refinitiv.


Има две възможни причини, поради които акциите на Nintendo се утвърдиха в четвъртък, каза Амир Аварзаде, японски стратег на фондовите пазари в „Асиметрични съветници". Една от причините може да се дължи на обявяването на нови игри на Pokemon, а друга - защото хората очакват поредното блокиране.


Първо, той каза, че „отчасти” се дължи на неотдавнашното обявяване на Nintendo за нови игри във франчайза на Pokemon, включително ново заглавие на неговата конзола Switch. След успеха на симулационната социална игра „Animal Crossing: New Horizons“ снабдяването на новите игри на Nintendo беше ниско. Едно изключение беше предстоящото издание в серията Paper Mario с участието на емблематичния водопроводчик.


Дори преди обявяването на новите игри на Pokemon, Серкан Тото, главен изпълнителен директор на консултантската компания Kantan Games, заяви, че „не се притеснява“ от снабдяването с игри, тъй като това се дължи главно на пандемията, засягаща датите на пускане на софтуера.


Тото каза по-рано през юни, че няма вероятност Nintendo да няма нов софтуер, който да пусне, а по-скоро, че фирмата не иска да вълнува феновете и след това да ги разочарова.


Втората причина за нарастване на акциите може да се дължи на нарастващите опасения от втора вълна от коронавирусни инфекции в някои страни, което подхранва очакванията за поредно блокиране, каза стратегът Араш Анварзадех. Продажбите на видеоигри скочиха, когато страните за първи път бяха блокирани.


Коментарите на Анварзадех се появяват на фона на тревогите по повод неотдавнашния скок на случаите с COVID-19, като броят на коронавирусните хоспитализации в Тексас нарасна с около 11% за един ден в сряда (17 юни). В Китай властите са предприели бързи мерки, след като в столицата Пекин е открита група хора с коронавирус.


Коментирайки прогнозата за конзолата Nintendo Switch, хибридно устройство, което позволява на геймърите да играят у дома, докато са свързани с външен екран или в движение, стратегът заяви, че потенциалът му за растеж „е доста ограничен“. От своя страна Nintendo призна в началото на май, че доставката на продуктите му може да бъде прекъсната, ако въздействието на COVID-19 „се удължи или влоши допълнително“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: