Великият Индиана Джоунс - на 40 години

Великият Индиана Джоунс - на 40 години Снимка: sefinsizetavsiyesi.com

Легендарният измислен герой ги навърши преди дни и както в знаменитата филмова поредица, перспективите му са ясни – само напред

През лятото на 1977 г. 34-годишният Джордж Лукас кани приятеля си Стивън Спилбърг (тогава на 31) да отидат заедно на Хавайските острови. Двамата вече са суперуспешни режисьори и търсят нов интересен проект. И един ден на плажа Лукас споделя една своя идея. Самият той е любител на археологията и в главата му още от 1973 г. се върти идеята за професор-археолог, който обикаля света, за да търси древни паметници

Малкото му име е Индиана (като кучето на Лукас), а фамилията – най-обикновена, т.е. Смит. Спилбърг се увлича от идеята, но категорично не приел фамилията на главния герой и така се родил Индиана Джоунс, когото създателите му скоро започнали да наричат просто Инди, разказва bbc.

За ролята Лукас (като продуцент) и Спилбърг (като режисьор) решили да потърсят неизвестен млад актьор и започнали по списък, който днес няма нищо общо с неизвестността: Ник Нолти, Стив Мартин, Питър Койот, Джак Никълсън, Джеф Бриджис... Пристрастията на Спилбърг обаче били към Харисън Форд и той скоро започнал първия етап от подготовката си за ролята: тренировки с опитен каскадьор. 

„Индиана Джоунс: Похитителите на изчезналия кивот” излиза по екраните на 12 юни 1981 г. и грабва четири статуетки „Оскар”. Следват „Индиана Джоунс и храмът на обречените” (1984) с един „Оскар”, „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход” (1989), също с един „Оскар”, но с участието на харизматичния Шон Конъри и „чак” през 2008 г. - „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп” – единственият от поредицата без „Оскар”. 

След „Последният кръстоносен поход” Лукас напуска тандема като продуцент, но толкова не желае да се раздели с героя си, че продуцира сериала на АВС „Хрониките на младия Индиана Джоунс”. Но и „старият” не се дава - това лято започнаха снимките на пети филм от серията, който трябва да излезе по екраните през юни 2022 г. За него Спилбърг отстъпва режисьорския си стол на Джеймс Манголд, но Индиана Джоунс отново ще бъде неуморимият Харисън Форд, който за премиерата идното лято ще бъде на 80 години! И друг ветеран на поредицата е част от екипа - не по-малко легендарният композитор Джон Уилиямс, автор на музиката и за останалите четири филма. Сюжетът на последния „Индиана” е тайна, но се подочува, че ще се захване със състезанието между САЩ и СССР в космоса, разгоряло се през 60-те години на миналия век. Сигурно е обаче, че това ще бъде последният филм в поредицата.

Днес идеята „Индиана Джоунс” е глобална мултимедийна империя – още след първия филм започват един след друг да излизат разкази и романи за приключенията на Инди (вече няколко десетки), през 1982 г. се появява и първата видеоигра, разработена от японската Atari. 

Тогава Джордж Лукас бързо прозира какви възможности носи идеята и от 1989-а всички компютърни игри с герой Индиана Джоунс се произвеждат от LucasArts. Има и други „игрови” варианти – например настолен билярд (1993), конструктор Lego „Индиана Джоунс”, а от 1989 г. насам в парковете Дисниленд по света се появяват грандиозни атракциони, в които желаещите могат да се потопят в света на Индиана Джоунс – и във Флорида, и в Париж, и в Лос Анджелис, и в Токио. Симбиозата е плодотворна и през 2012 г. завършва с придобиването на LucasArts от Walt Disney Company, чиято продукция е и последният пети филм. 

Родената на плажа в Хавай империя на Джорд Лукас и Стивън Спилбърг се превърна в митология. През 2008 г. сп. „Емпайър” постави поредицата на шесто място в класацията си за най-велики филми на всички времена, а през 2010 „Тайм” нарежда Индиана Джоунс на второ място – само след Шерлок Холмс – в листата на най-великите измислени герои.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: