Какво видяхме на тазгодишната церемония "Златен глобус"

Какво видяхме на тазгодишната церемония "Златен глобус"

Филмът "Борат 2" спечели две статуетки - за най-добра комедия и за най-добър актьор

Българската актриса Мария Бакалова не успя да спечели "Златен глобус" в категорията "Най-добра актриса в мюзикъл или комедия". Наградата беше връчена на Розамунд Пайк за ролята ѝ във филма на Netflix "I care a lot". Филмът "Борат 2" обаче спечели “Златен глобус” за най-добра комедия на годината, а Саша Барън Коен получи наградата за най-добър актьор. 

78-ото издание на церемонията по връчване на наградите в областта на киното и телевизията "Златен глобус" се проведе във виртуална среда от два града - Ню Йорк и Бевърли Хилс. Водещи на събитието бяха актрисите Тина Фей и Ейми Пьолър. Номинирани и победители бяха включвани в програмата чрез видеовръзка, а от студиото се обявяваха имената на тези, които печелят. Виртуалният формат на церемонията беше експеримент, който според първоначалните отзиви е неуспешен. „Variety“ определи събитието като „мързелива, безсмислена церемония“, а „Deadline“ нарече шоуто „надуто и гадно“. 

Холивудската асоциация за чуждестранна преса, която стои зад наградите, е известна с консервативните си избори. Асоциацията определи „Nomadland“ като филмът с най-големи шансове да триумфира на холивудския небосклон от награди тази година. Лентата спечели отличието за най-добър драматичен филм, а Клои Жао беше отличена като най-добър режисьор. Продължението на "Борат" беше определено за най-добра комедия, а за изпълнението си във филма Саша Барън Коен получи "Златен глобус" за най-добра главна роля в комедия. Той обяви церемонията за „интересна“ и изрази благодарност, че не му се налага да стъпва на червения килим.  

Най-добра актриса в драматичен филм е Андра Дей за участието ѝ в “The United States vs. Billie Holiday”. Аня Тейлър-Джой пък официално е носителка на наградата за главна женска роля в минисериал за "Дамски гамбит" на Нетфликс. 

Британската поредица за кралски особи “The Crown” се оказа особено популярна, като взе четири награди, включително наградата за най-добра телевизионна драма и за най-добър актьор и актриса в телевизионна драма, а също така наградата за най-добра поддържаща актриса за Джилиан Андерсън за ролята ѝ на Маргарет Тачър. Нетфликс спечели още две телевизионни статуетки за “The Queen’s Gambit”.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: