Борис Джонсън заплаши с нова ескалация на търговската война с Европейския съюз

Борис Джонсън заплаши с нова ескалация на търговската война с Европейския съюз Снимка: pixabay

Британският премиер заяви, че Лондон може да спре част от споразумението за Брекзит, ако ЕС не направи компромис с улесняването на доставките на стоки за Северна Ирландия

Европейският съюз обещава да предприеме ответни мерки.


Британският премиер Борис Джонсън влезе в конфликт с лидерите на Европейския съюз, като ги предупреди, че Лондон може да спре част от споразумението за Брекзит, ако спорът за правилата за търговия със стоки, доставяни в Северна Ирландия, не бъде разрешен, пише Bloomberg.

Ръководителят на британското правителство в кулоарите на срещата на Г-7 заяви, че Великобритания може да действа едностранно, ако ЕС не направи компромис за улесняване на потока на стоки към Северна Ирландия. „Мисля, че ако протоколът [за Северна Ирландия] продължи да се прилага по този начин, тогава очевидно няма да се поколебаем да приложим член 16“, каза Джонсън.

Член 16 от споразумението за излизане от ЕС описва механизъм, който позволява на всяка от страните да се намеси и да спре част от сделката, ако прилагането на протокола създава „сериозни икономически, социални или екологични затруднения“.

„Говорих с някои от нашите приятели, които, изглежда, не разбират, че Великобритания е единна държава, една територия. Това просто трябва да влезе вглавите им“, каза Джонсън, имайки предвид германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Както отбелязва Bloomberg, ескалацията между Лондон и Брюксел по този въпрос последва след поредица от напрегнати срещи между Джонсън и служители на ЕС. Няколко европейски служители потвърдиха пред агенцията, че има сериозни различия в мненията при затворени врати.

 „Сега те изпълзяха навън“, пише Bloomberg.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: