Проблемите на британския експорт след Брекзит

Проблемите на британския експорт след Брекзит Снимка: centreforcities.org

Британски износ за милиарди се сблъсква с митническите тарифи на ЕС

Според официалната статистика на Европейския съюз британският износ не се справя със Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, и по-точно – с опцията за безмитен износ на стоки. Като се позовава на изследване на Университета в Съсекс, BBC на свой ред съобщава, че британски износ за ЕС на стойност £ 3,5 милиарда е бил подложен на митнически такси, въпреки възможността да бъдат избегнати. Това е около 10% от износа на Обединеното кралство за ЕС.

Някои фирми плащат митата заради трудността да отговорят на критериите за безмитен износ, или казват, че възнамеряват да си възстановят платените митнически такси  „по-нататък”. Една от причините е, че износителите не само трябва да докажат произхода на стоките си, но и да се справят с тежката митническа документация. Използването на нулевите митнически тарифи, договорени с  пост-Брекзит сделката, не е автоматично - то трябва да се потвърди от митническа декларация, която от м. януари трябва да присъства в документацията на всеки износ за ЕС. 

В своя анализ Обсерваторията за търговска политика при Университета в Съсекс е използвала данни от такива декларации. Числата в тях сочат, че само през първите три месеца на 2021 г. са били обмитени британски стоки на стойност между £ 2,5 и £ 3,5 милиарда, макар че са отговаряли на условията за безмитен износ. Европейската комисия допълва, че според данни на европейските митнически органи британските износители не са се възползвали от споразумението за нулева митническа тарифа при износа на стоки за € 2,5 млрд. Така близо 27% от изнесените стоки са се разминали с опцията за безмитен износ, макар че са отговаряли на условията. 

Според анализаторите в някои сектори положението несъмнено ще се подобри, но е факт, че напускането на ЕС е наложило на фирмите реални разходи с дългосрочни последици за търговията и производството. В някои случаи „пропуснатото” нулево обмитяване удря по джоба и европейските потребители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: