Еврокомисията предвижда 100% държавна помощ при инвестиции в „зеления преход”

Еврокомисията предвижда 100% държавна помощ при инвестиции в „зеления преход”

Заинтересуваните държави могат да направят предложения до 2 август 2021 г.

Европейската комисия възнамерява да преразгледа досегашните си правила, регламентиращи държавната помощ, заради разработения пакет „Енергийни и природни правила на държавната помощ EEAG”, за да разреши неограничено държавно финансиране на проектите за зелена икономика в страните членки. Това се казва в изявление на Европейската комисия, публикувано днес. 

Отбелязва се, че по този въпрос са стартирали целеви публични консултации. Заинтересуваните страни могат да изкажат становищата и предложенията си до 2 август 2021 г. 

С това ЕК възнамерява да разреши на националните правителства да субсидират 100- процентово стойността на проектите, насочени към реализацията на така наречения зелен преход. 

„Европа се нуждае от значителен обем инвестиции за устойчивото си развитие. Макар че голяма част от тях ще дойдат от частния сектор, държавната помощ също ще изиграе определена роля в осигуряването на бърз преход към зелени технологии", коментира изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер (на снимката), която отговаря за цифровизацията на икономиката и за конкуренцията.   

Поради това, добавя тя, Европейската комисия иска да се убеди, че нормите на държавна помощ за проектите в сферата на климата, енергетиката и околната среда ще отговарят на изискванията на „зеления преход”.

Предложенията си за изменения на нормативите за държавна помощ Еврокомисията ще може да представи за разглеждане пред Съвета на Европейския съюз през есента на тази година. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: