Споразумение за „историческа" данъчна реформа постигнаха страните от Г-7

Споразумение за „историческа" данъчна реформа постигнаха страните от Г-7 Снимка: Wikimedia

Финансовите министри обсъждаха документа в Лондон. Според ръководителя на британския финансов отдел Риши Сунак, в ерата на глобализацията светът вече не може да се придържа към данъчните принципи, заложени преди сто години.

Става дума за глобална минимална ставка на корпоративния данък, която да е еднаква за по-голямата част от света, така че мултинационалните корпорации вече да не могат да избират държавите с най-ниски данъци.

Финансовите министри на страните от Г-7 все пак постигнаха споразумение за корпоративен данък, който да е не по-малко от 15 процента. Министрите изразиха подкрепа за постигане на справедливо решение за разпределянето на данъчните права. 

Постигнатата сделка между Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония ще окаже натиск върху други държави да последват примера, което най-вероятно ще се случи на предстоящата следващия месец среща на високо равнище на страните от Г-20, сред които са Русия, Китай, Южна Африка и Саудитска Арабия.

Финансови експерти обаче предупредиха, че е „още твърде рано да се отваря бутилката с шампанско“, защото все още има препятствия, тъй като в Съединените щати, например, за да се превърне споразумението в закон, то трябва да бъде гласувано и в двете камари на Конгреса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: