Най-богатите страни от Г-7 предлагат помощ за бедните

Най-богатите страни от Г-7 предлагат помощ за бедните

Дания временно изключи ваксината на Johnson & Johnson от програмата си, за да провери съобщенията за редки, но тежки случаи на тромбоза

Технологията на производство на препарата е подобна на ваксината на AstraZeneca, която причинява същите усложнения и от нея се отказаха вече няколко страни, съобщи Euronews.

Ваксината на Johnson & Johnson все още не е била използвана в Дания, но страната е поръчала 7 милиона еднократни дози.

Според СЗО някои държави вече са ваксинирали половината от населението, докато други така и не са започнали. Организацията призова Г-7 да помогне на другите да получат достъп до диагностични и профилактични инструменти срещу  СOVID-19.

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация:

Достъпът до диагностични технологии за COVID-19 сега е затруднен от липсата на финансиране - не достигат 19 милиарда долара. Смятаме, че през следващата година ще са необходими 35-45 милиарда долара за ваксиниране на възрастни."

Специалният пратеник на ООН и бивш министър-председател на Великобритания, Гордън Браун, предложи на Г-7 да създаде фонд от 60 милиарда за подпомагане на бедните страни и призова за по-меко отношение към въпросите на интелектуалната собственост, които сега сериозно пречат на производството и разпространението на ваксини. 

Ден преди това САЩ обявиха готовността си да започнат преговори със Световната търговска организация по този въпрос.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: