Виена настанява 2 милиона пчели покрай трамвайните релси

Виена настанява 2 милиона пчели покрай трамвайните релси Снимка: Manfred Pendl Stadt Wien

Общинското транспортно предприятие „Виенски линии“ ще засели около 80 пчелни семейства в зелените си площи до лятото на 2022 г.

Пчелите намаляват и няма кой да помага за опрашването на растенията, а около 80% от тази дейност поемат именно медоносните пчели. Учените отдавна алармират и предупреждават за проблемите, които могат да сполетят човечеството, ако не започне да се грижи за опазването на ценните насекоми. 

Затова „Виенски линиииска да напомни за опасността от масовото измиране на пчели и да даде своя принос към опазването на климата. До лятото на 2022 г. в зелените площи около релсовия обществен транспорт във Виена трябва да бъдат настанени 80 пчелни семейства с около два милиона пчели.

Снимка © EurocommPR

Първите пчелни семейства, които са част от този проект, вече са се преместили на поляна до метростанцията Леополдау. Местата около обществения транспорт могат да бъдат идеално място за пчели, тъй като около релсите има неизползвани зелени площи с множество цъфтящи растения. По този начин в австрийската столица ще има още два милиона пчели, т.е. по една медоносна пчела на глава от населението. 

„Виена е градът с най-високо качество на живот в международните класации от години. За да остане такъв, е важно да се превърне в дом и за пчелите, тъй като биологичното разнообразие е защита на климата на практика“, заяви заместник-кметът по транспорта Петер Ханке. За един от най-зелените градове в света, където почти 14% от площите се използват за земеделие, пчелите са от първостепенно значение. 

„Виенски линиисе превръщат в „Зелени линии

От няколко години „Виенски линии заедно с Виенския университет за природни ресурси и науки за живота (BOKU) изследват разнообразието на видовете в зелените площи около релсовия път във Виена. Скоро ще бъдат представени допълнителни мерки, така че дивите пчели, пеперудите и скакалците да се чувстват още по-комфортно в австрийската столица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: