Оптимизъм сред нестабилността

Оптимизъм сред нестабилността Снимка: pikist.com

Виена запази първото място в класацията на най-удобните за живеене градове

Тази година рейтингът Economist Intelligence Unit (EIU) е наречен "Оптимизъм посред нестабилността". Градовете се възстановиха от пандемията от коронавируса и като цяло се върнаха към предишния си живот, отбелязват анализаторите. В рейтинга влизат 173 градове.

През годината показателите за качество на медицинските услуги, образованието, културата, развлеченията и инфраструктурата са се увеличиха значително. От 2022 г. средният индекс се е увеличил до 76,2 от 100 точки (най-високото ниво от 15 години). В същото време стабилността е намаляла в много градове поради нарастващите разходи за живот, престъпността и военните конфликти. 

Първите две места в класацията заемат Виена и Копенхаген. Цюрих се премества на шесто място от трето, а неговата позиция заема Мелбърн.

Повече от 10 години най-неудобният град за живеене си остава Дамаск, той се намира на последното,  173-то място.

Най-много са се подобрили показателите на Азиатско-тихоокеанския регион. Европейските и американските градове губят позиции. Според анализаторите не става въпрос за влошаване на ситуацията в тях, а за високите темпове на подобрение в азиатските градове. Москва в предишния рейтинг е на 96-то място и го задържа и сега. Тази година в класацията се завръща Киев - той е на 165-то място.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: