Сирос – скъпоценната и малко позната перла на Цикладите

Сирос – скъпоценната и малко позната перла на Цикладите Снимка: wikipedia

Докато Миконос и Санторини са двете всепризнати топ дестинации на Цикладските острови в Гърция, в самия център на архипелага се крие още едно истинско бижу, което туристите често пропускат

Сирос има много какво да предложи на своите гости. Почти трихилядолетната история на острова започва през епохата на неолита, минава през разцвета и гибелта на минойската цивилизация, Римската империя и Византия, а по-късно става част от Херцогство Егея под управлението на Венецианската република. Тази богата история сама по себе си е много интересна, но основната разлика тук в сравнение с останалата част от Гърция е в архитектурното наследство и културата. 

Османците никога не успяват да завладеят Сирос. Островът остава под покровителството на французите, а голяма част от неговото население и до днес са католици. Затова и местната култура носи отчетливите белези на католическото влияние. Сградата на кметството, руините на замъка в градчето Ано Сирос и театър Аполон, както и повечето от останалите здания са нетипични за архитектурата на Цикладите.

wikipedia

Ано Сирос е издигнат през Средновековието на върха на хълма, извисяващ се над столицата на острова, Ермуполи. Местните жители са избрали това труднодостъпно място, за да се предпазят от постоянните пиратски набези по крайбрежието. На най-високата точка над морето е кацнал католическият храм „Свети Георги“.

В подножието на хълма е разположен Ермуполи, главният град на Цикладите и в миналото ключово търговско пристанище в Егейско море. В Ермуполи все още могат да се видят много имения, някога принадлежали на богатите търговци в града. Островът е загубил голяма част от блясъка си по време на Втората световна война и през следващите десетилетия, въпреки това обаче великолепните къщи са се запазили все така достолепни.

wikipedia

На Сирос има множество малки селца, скрити из заливите или кацнали на околните баири, които са практически недокоснати от туризма. Ако наемете кола и обиколите острова, можете да видите как тече истинският, неподправен живот в тях. В повечето имате възможност да опитате невероятни местни ястия, приготвени с пресни, домашни продукти. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: