Европейците предпочитат изкуствен интелект вместо депутати

Европейците предпочитат изкуствен интелект вместо депутати

75% от анкетираните в Китай също подкрепиха идеята

Проучване на Центъра за управление на промяната към испанския университет IE University установи, че повечето европейци биха искали някои от членовете на парламента в отделните държави да бъдат заменени от изкуствен интелект.  

Изследването е проведено сред 2769 души от 11 държави. Въпросът, който изследователите са задали на анкетираните, е: как биха се почувствали, ако бъде намален броят на депутатите от националните парламенти на техните страни, като тези места бъдат предоставени на изкуствен интелект (ИИ или AI), който ще има достъп до техните данни. Резултатите, публикувани днес, показват, че въпреки ясните и очевидни ограничения на ИИ, 51% от европейците казват, че са за подобен ход

Оскар Йонсон, академичен директор в Центъра за управление на промяната на IE University и един от основните изследователи на доклада, каза пред бизнес телевизия CNBC, че е налице „десетилетие на упадък на вярата в демокрацията като форма на управление”. Причините вероятно са свързани с повишена политическа поляризация, филтърни балони и раздробяване на информация, каза той. 

Виждането на болшинството хора е, че политиката се влошава и очевидно за това се обвиняват политиците, така че мисля, че нашият доклад улавя общия дух", каза още Йонсон. Той добави, че резултатите не са толкова изненадващи, „като се има предвид колко хора познават своя депутат, колко хора имат връзка с него и колко хора знаят какво прави той”. 

Проучването установи, че идеята е особено популярна в Испания, където 66% от анкетираните хора я подкрепят. В Италия пък 59% от респондентите бяха за тази идея, а в Естония - 56%. Не всички държави обаче харесват идеята за предаване на контрола на машини, които могат да бъдат хакнати или да действат по начин, по който хората не искат от тях. Във Великобритания 69% от анкетираните са против идеята, 56% от холандците я отхвърлиха, а в Германия 54% са против. 

Извън Европа около 75% от анкетираните в Китай подкрепиха идеята парламентаристите да бъдат заменени с изкуствен интелект, докато 60% от американските респонденти се противопоставят на това. 

Мненията също така се различават драстично в зависимост от различните поколения. По-младите хора са значително по-отворени към подобна идея, показват данните от проучването. Над 60% от европейците на възраст 25-34 години и 56% от тези на възраст 34-44 години подкрепиха идеята, докато мнозинството от анкетираните над 55-годишна възраст не я смятат за добра. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: