Политическият пъзел - обзор за 20.05.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 20.05.2021 г. Снимка: pixabay

Държавата

За първи път от 10 години българинът се издължава към държавната хазна едва след 140 работни дни, съобщи БНР, като се позовава на ИПИ. Днес настъпва т.нар. Ден на данъчната свобода, изчисляван по традиция от икономистите в Института за пазарна икономика. Данните показват, че в условията на пандемия сме работили най-дълго, за да се издължим към държавния бюджет.

Новите областни управители, назначени от служебното правителство, започнаха работа  днес.


Централна избирателна комисия

Централната избирателна комисия започва прием на документи за регистрация на партии и коалиции за участие на парламентарните избори, насрочени на 11 юли. Крайният срок за подаване на заявления е 17 ч на 26 май.

Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри първоначалния списък с над 500 места извън България, където ще има секции за изборите на 11 юли. Това са местата, където в последните 5 години е имало образувана избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Това не е окончателният списък на секциите в чужбина, тъй като тепърва българите по света могат да подават заявления за откриване на секции.


Служебно правителство

Вчера служебният кабинет назначи нови областни управители в страната, чиято основна задача е да гарантират честността на предстоящите избори. Това стана на извънредно заседание на Министерския съвет. Днес новите областни упраители встъпиха в длъжност.

Парламентарни избори - 11 юли 2021 г.

Ако изборите бяха днес, протестните партии биха взели повече гласове, сочат данни на  Галъп Интернешънъл Болкан. ГЕРБ биха получили 22,8%, ИТН – 20,1%, БСП – 16,1%, ДБ – 11,6%, ДПС – 11,2%, а „Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,6%.

Политически партии

Днес изтича срокът, в който участниците в парламентарните избори на 4 април трябва да представят отчетите си пред Сметната палата, припомнят от одитната институция.

В отчетите на политическите партии, коалициите и инициативните комитети трябва да бъдат посочени приходите, разходите и поетите задължения във връзка с предизборната кампания, припомнят от Сметната палата.

Отчетът трябва да се изпрати на хартиен и електронен носител, придружен с извлечение от банковата сметка.

ГЕРБ

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви по БНТ:

   „Служебното правителство е с ограничена легитимност и е подчинено на един човек, който има за нещо да си връща. Той е амбициран да прави неща, които по принцип излизат извън нормалните функции на един служебен кабинет. Служебното правителство има за задача да подготви държавата за избори и да осигури нормалното функциониране на администрацията. А не да се занимава с възстановяване на нещо си, което си е въобразил, или пък с реваншизъм", коментира Митов. Според него действията на служебния кабинет са съвършено болшевистки.

„Демократична България"

За да се случи прозрачност на следващите избори, е необходимо да бъде демонтирана Борисовата държава. Трябва да бъдат освобождавани още хора от репресивния апарат на Борисовата държава. Това заяви в интервю за БНР съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Според него „тези процеси и кадрови промени се развиват твърде бавно“.

Наложително е да бъдат освободени почти всички областни директори на МВР в страната, смята бившият шеф на Националната служба за сигурност.

32 души от „Има такъв народ", „Демократична България" и „Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от „Вътрешна сигурност” на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДПОБ. Това съобщи съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов пред „Сега”. Той призова вътрешния министър Бойко Рашков „да извърши щателна проверка".

БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова води преговори за общо явяване на изборите на 11 юли с бивши съпартийци - Татяна Дончева, Георги Кадиев и Румен Петков. Разговорите, които били „доста сложни", са почти на финала, а решението дали трите партии ще се включат в коалицията на левицата, ще бъде взето идния вторник на пленум, пише „Сега", като се позовава на висши социалисти. Според тях е „голяма възможността да бъде постигнат компромис между всички" и да се случи общото участие във вота.


С името „Българските патриоти" ВМРО, „Воля" и НФСБ тръгват обединени към изборите на 11 юли. Новата формация е със заявка да се продължи твърдата политика в защита на националните интереси. Днес трите партии подписаха предизборно споразумение, с което поставиха и началото на обещаното обединение на патриотичния сектор в България.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: