„Три морета“ - възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции

„Три морета“ - възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции Снимка: mi.government.bg

Министър Петков: Инициативата „Три морета“ е възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции

Възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа, както и привличане на трансатлантическо партньорство в региона, са част от приоритетите, които има пред себе си инициативата „Три морета“. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на миниконференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“, организирана от Българска банка за развитие (ББР), съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Той подчерта, че 12 държави-членки на ЕС, участващи в „Три морета“, представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП, но подобни инициативи ще увеличат вътрешната търговия между тях, която, по думите му, има нужда от подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура. Това  ще допринесе до бъдещи икономически ползи и въздействие върху инвестициите. 

Министър Петков изрази мнение, че фокусът трябва да бъде именно върху иновациите, дигиталните технологии и стартъпите. В тази връзка той сподели, че е провел разговор с изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) с молба да насочат усилията си върху малките и средните фирми и да им са даде възможност те да решат кои са секторите, с които искат да се кооперират и да правят бизнес. „Координацията е не само необходима, тя ще изведе потенциала на региона на нивото, на което трябва да бъде“, изтъкна той. 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: