България ще участва с 20 млн. евро в инициативата „Три морета"

България ще участва с 20 млн. евро в инициативата „Три морета" Снимка: pixabay.com

Участието ни е геостратегическо.

С 20 милиона евро ще влезе България в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета", съобщи премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на кабинета, по информация на БТА. Страната ни участва в тази инициатива заедно с още 11 европейски държави,

Инициативата е изключително важна платформа за регионално сътрудничество с фокус върху връзките в търговско-икономическата област и върху създаването на по-голяма свързаност по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии и бизнеса.

Инвестирайки в „Три морета", разкриваме огромни възможности за разгръщането на ключови проекти, каза още Борисов.  Той припомни, че само преди няколко дни българската държава стана собственик на 20 на сто от терминала за втечнен газ край Александруполис в Гърция, което, по думите му, е силен знак за активното изграждане на газопроводите по вертикалата Юг-Север.

Според премиера участието на България в инициативата „Три морета" е геостратегическо и още по-силно затвърждава важната роля на България в региона. Затова националната координация на формата от българска страна ще бъде на много високо ниво, заяви Борисов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: