Фонд „Три морета“ инвестира в проекти на страните участнички

Фонд „Три морета“ инвестира в проекти на страните участнички Снимка: 3SIIF

След месец в София се събират държавните глави на 12-те държави-членки на среща на върха на инициативата

Инвестиционният фонд на инициативата „Три морета“ вече финансира проекти в страните участнички и това е важен знак и към партньори извън нейния географски обхват. Заявен е интерес за сътрудничество от страна на Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар. Това стана ясно от изявлението на президента Румен Радев на конференцията „Инициатива „Три морета" - единство, иновации, свързаност“. Утре България ще бъде домакин на втория форум за действената роля на международното обединение.

Само след месец България ще бъде домакин на шестата среща на върха по инициативата „Три морета", на която ще присъстват държавните глави и делегации от всички страни-членки. 

На предстоящата среща на върха в София се очаква да бъде инициирано създаване на мрежа от образователни, иновативни и научноизследователски организации в страните участнички, което да стимулира привличането на инвестиции и разработката на нови технологии в Източна Европа.

„Целта, която сме си поставили, е да привлечем интереса на бизнеса и инвестиционните фондове, за да бъде нашият регион все по-разпознаваем в световен мащаб“, заяви президентът. Държавният глава посочи също така, че мащабните проекти в областта на транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура изискват огромни финансови средства, които следва да бъдат привлечени в Инвестиционния фонд.

Според президента България е погледнала отвъд географския и времевия обхват на инициативата. Държавният глава заяви, че се нуждаем от практически действия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: