Мрачна прогноза за демографските процеси в България

Мрачна прогноза за демографските процеси в България Снимка: pixabay

Според демографската прогноза на ООН основните глобални тенденции в областта на демографията ще включват:

1. Населението на света ще продължава да расте, макар и с по-бавни темпове.

2. Нарастването на населението на Африка на юг от Сахара може да представлява повече от половината от глобалния прираст на населението между 2019 и 2050 г.

3. Концентриране на повече от половината от прогнозирания прираст на световното население до 2050 г. само в девет държави: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия, Пакистан, Танзания и САЩ. Според прогнозите на ООН до 2027 г. Индия ще надмине Китай като най-многолюдната държава в света.

4. Намаляване на населението в 55 държави с 1% или повече между 2019 и 2050 г. поради трайно ниската раждаемост и високите нива на емиграция.

Най-големият относителен спад на населението през този период със загуби от 20% или повече се очаква в България, Латвия, Литва, Украйна и островите Уолис и Футуна.

5. Потенциал за по-бърз икономически растеж, известен като „демографски дивидент“, има в повечето страни в Африка - на юг от Сахара, и части от Азия, Латинска Америка и Карибите, благодарение на по-бързия растеж на населението в трудоспособна възраст, отколкото в други възрастови групи.

6. През 2018 г. за първи път в историята броят на хората на възраст 65 и повече години надвиши броя на децата на възраст под пет години. Очаква се тази цифра да се удвои. Наблюдава се спад в общия брой на родените деца.

7. Продължителността на живота се е увеличила с 8 години от 1990 г. и възлиза на 72,6 години през 2019 г. Предвижда се допълнително увеличение на този показател. Застаряването на населението, причинено от намаляване на раждаемостта и смъртността и увеличаване на продължителността на живота, ще доведе до увеличаване на демографската тежест върху населението в трудоспособна възраст.

Най-важният фактор за световната икономика може да бъде началото на бързото стареене на населението в Китай - последиците от модела на малкото семейство, прехода към модела на „потребителско общество“ и демографската политика, провеждана в миналото.

Източник: United  Nations,  Department  of  Economic  and  Social  Affairs,  Population  Division (2019). WorldPopulationProspects2019: Highlights(ST/ESA/SER.A/423) 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: