Температурата в Африка и Близкия изток след 20 години ще скочи до 60 °C

Температурата в Африка и Близкия изток след 20 години ще скочи до 60 °C Снимка: pixabay

От втората половина на 21. век температурите в Африка и Близкия изток ще се повишат до екстремни нива, според проучване, публикувано в списание Climate and Atmospheric Science

Ново международно изследване на Центъра за климатични и атмосферни изследвания (CARE-C) на Кипърския институт и Института по химия „Макс Планк" прогнозира, че игнорирането на сигналите за изменението на климата ще доведе до екстремни и опасни за живота горещи вълни в региона.

Тази необичайна жега ще има сериозни последици за жителите на региона MENA - Middle East and North Africa Region - Северна Африка и Близкия изток.

Тези събития ще бъдат свързани с изключително високи температури до 56 °C и по-високи в градски условия и могат да продължат няколко седмици, като ще са потенциално опасни за живота на хората и животните, дори и за тези, устойчиви на високи температури, като камилите.

През втората половина на века около половината от населението на MENA или около 600 милиона души могат да бъдат изложени на тези повтарящи се екстремни метеорологични събития всяка година, които ще засегнат здравето, селското стопанство и биологичното разнообразие.

В своята работа учените са използвали първия по рода си мултимоделен ансамбъл за климатични проекции, разработен специално за географския район на MENA.

След това изследователите прогнозират бъдещи горещи периоди и ги характеризират с помощта на индекса на магнитуда на топлинната вълна. Той позволява да се определи количествено интензивност на отделните събития, като се вземе предвид както тяхната продължителност, така и самата температурна аномалия.

Такива подробни изследвания за този регион не е имало. Научната общност, която се занимава с регионално моделиране на климата, е концентрирана главно в Европа и Северна Америка.

Има малък интерес и недостатъчно финансиране за проучване на въздействието на изменението на климата в Средиземноморския и Северноафриканския регион.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: