Изменението на климата е изместило оста на Земята

Изменението на климата е изместило оста на Земята Снимка: pixabay

Учени от САЩ и Германия са установили, че топенето на ледниците и преразпределението на водата по планетата е изменило положението на нейната ос

Причина за това е изменението на климата.

Ново изследване показва, че топенето на ледниците поради глобалното затопляне е причината за изместването на полюсите, настъпило през 90-те години.

Учените обясниха, че местоположението на Северния и Южния полюс не е статично и непроменящо се. Оста, около която се върти Земята, е балансирана по маса, като се влияе от процесите, които протичат на планетата. Например начинът на разпределение на водата по земната повърхност е един от факторите, водещи до промяна. Според новите изследвания топящите се ледници са преразпределили достатъчно вода, за да предизвикат тези промени.

Бързото топене на леда по време на глобалното затопляне е най-вероятната причина за измененията на полярните дрейфове през 90-те години“, казва Шаншан Дън, научен сътрудник в Института за географски науки и изследвания на природните ресурси към Китайската академия на науките.

Земята се върти около ос, обяснява Винсент Хъмфри, специалист по климата от университета в Цюрих, който не участва в изследването. Ако центърът на тежестта на планетата се премества, тогава при промяната на оста на въртене нейният връх започва да се накланя. Точно това се случва със Земята, когато центърът на тежестта се премества от една област в друга.

Изследователите са успели да определят причините за полярните дрейфове от 2002 г. въз основа на данни от съвместен проект на НАСА и Германския аерокосмически център (GRACE) за възстановяване на гравитацията и изследване на климата. По време на полетите на техните сателити те са събрали информация за разпределението на масата по планетата, като са измервали неравномерните промени в гравитацията в различни точки.

По материали на phys.org

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: