Може да се наложи поставянето и на трета ваксина от Pfizer

Може да се наложи поставянето и на трета ваксина от Pfizer Снимка: pixabay

Угур Шахин, главен изпълнителен директор и съосновател на BioNTech, изрази увереност, че ваксината, разработена от неговата компания заедно с американската фирма Pfizer, е ефективна срещу индийския щам нa коронавирусa

 Според него експертите вече са проучили тези мутации, но съответната проверка все още не е завършена, съобщи Euronews.

Според Световната здравна организация мутацията, идентифицирана в Индия, вече е открита в 17 страни.

Угур Шахин също така отбеляза: „Европа ще постигне колективен имунитет през юли, най-късно през август. В други страни ваксините са все още много малко. И тук е важно да се разбере, че има хора, които се нуждаят от ваксина. Решаването на този проблем е предизвикателство за цялото човечество."

Междувременно израелското министерство на здравеопазването разследва възможна връзка между ваксината Pfizer и десетки случаи на миокардит при мъже на възраст под 30 години след инжектиране на втория компонент на ваксината.

Засега нямаме доказателства за връзка със случаи на миокардит, така че не можем да потвърдим нищо, но ще проучим този въпрос допълнително“, заяви главният изпълнителен директор на BioNTech.

Угур Шахин също така предупреди, че ще е необходима трета доза ваксина Pfizer за укрепване на имунитета около година след получаване на първия компонент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: