Страните от ОПЕК+ решиха да не променят квотите за добив на петрол

Страните от ОПЕК+ решиха да не променят квотите за добив на петрол

Страните производителки на петрол от групата ОПЕК+ се споразумяха да не променят определените през април квоти за добив на черно злато през идните три месеца, съобщава БТА. Плановете за постепенно повишаване на петролното производство от месец май остават в сила.  

Членовете на алианса решиха да отменят официалната среща на ниво енергийни министри, която трябваше да се проведе в сряда. „Групата реши да се придържа към политиките, широко договорени на предишната среща на ОПЕК+ на 1 април, заяви след разговорите руският вицепремиер Александър Новак", съобщава Ройтерс. На срещата в началото на април беше взето решение да се увеличи съвместното производство с общо 2,1 млн. барела на ден през периода от май до юни, облекчавайки по този начин договореното преди това съкращение до 5,8 млн барела на ден. 

Следващата среща на групата е планирана за 1 юни и на нея ще бъдат договаряни квотите за добив за юли и август. В доклад на експертите на ОПЕК+ се прогнозира, че глобалното търсене на петрол през 2021 г. ще нарасне с 6,0 млн. барела на ден, след като е спаднало през миналата пандемична година с 9,5 млн. барела на ден. Търсенето се очаква да бъде 96,5 милиона барела на ден. Общо OПEК+ разглежда два сценария за развитие на ситуацията на петролния пазар - базовата и алтернативната, при която влиянието на негативните фактори е по-силно. Но дори и в този случай излишък на петролния пазар не се очаква през 2021 г. и търсенето ще се увеличи с поне 4,6 милиона барела на ден.

След решението на ОПЕК+ фючърсите на петрола Брент с доставка през юни поскъпват с 0,6% към $ 65,40 за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI - с 0,75% към $ 62,40 за барел. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: