За постепенно повишаване на производството се договориха от ОПЕК+

За постепенно повишаване на производството се договориха от ОПЕК+

Глобалните складови петролни запаси ще се нормализират до два-три месеца, прогнозира групата


Членовете на групата ОПЕК+ се споразумяха в четвъртък постепенно да облекчат настоящата политика за намаляване на петролните добиви, започвайки от месец май. 

През май страните производителки на петрол взеха решение да увеличат съвместните добиви с 350 хил. барела на ден, през юни - с още 350 хиляди, и с още 400 хиляди през юли. 

Иранският петролен министър Биджан Занганех потвърди пред Ройтерс, че групата ОПЕК+ ще увеличи съвместното си производство с общо 1,1 милиона барела на ден до юли т.г., съобщава БНР. Междувременно саудитският петролен министър принц Абдулазиз бин Салман каза, че Риад постепенно ще премахне допълнителното си доброволно съкращение, което на този етап възлизаше на 1 милион барела на ден. През май страната ще увеличи досегашните си добиви с 250 хил. барела дневно, като увеличението ще продължи с още 350 хил. барела през юни и с още 400 хил. барела през юли. 

Петролният министър изтъкна още, че ОПЕК+ остава предпазлива, като добави, че не е обсъждал петролните пазари с американски служители и днешните решения не са били повлияни от разговорите с американски служители. Така беше опровергана информация, че до днешното споразумение на групата се е стигнало, след като администрацията на САЩ е призовала Саудитска Арабия да осигури достъпна енергия. Руският енергиен министър Александър Новак пък коментира след срещата, че глобалните складови петролни запаси ще се нормализират до два-три месеца. Русия ще се стреми да увеличи производството, когато запасите се върнат към нормалното, допълни той. 

От ОПЕК+ посочиха, че договорените производствени нива ще могат да бъдат коригирани на следваща среща. 

Въпреки договореното плавно увеличаване на добивите, петролните фючърси продължават да поскъпват, като тези на петрола „Брент" нарастват с 2,55% до $ 64,40 за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI  - с близо 3% до $ 61,00 за барел. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: