Страните износителки на петрол се споразумяха да увеличат добива

Страните износителки на петрол се споразумяха да увеличат добива

Страните от групата ОПЕК+ постигнаха споразумение да увеличат от следващия месец добива на петрол, като по този начин се надяват да допринесат за намаляване на цените на петрола в момент, когато световната икономика продължава да е в процес на възстановяване от коронавирусната пандемия, предаде Reuters. 

Групата ще увеличи производството на петрол с два милиона барела на ден за периода от август до декември 2021 г., се казва в изявление на ОПЕК. Организацията и нейните съюзници ще добавят по 400 000 барела на ден всеки месец от август, докато не бъде възстановено цялото спряно производство. 

Комплексният пакт, обявен през уикенда след спор между Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, дава на търговците по-добра представа за това колко бързо картелът ще възстанови 5,8-те милиона барела на ден, след като направи дълбоки съкращения миналата година в началните етапи на пандемията. Сделката също така разрешава дългогодишни оплаквания, които тестваха единството на алианса, съобщи Bloomberg. 

В началото на месеца групата не успя да постигне споразумение заради искането на Обединените арабски емирства да им бъде разрешено да повишат своя добив. Съгласно новото споразумение пет държави също ще могат да увеличат собственото си производство. Най-много увеличението ще засегне ОАЕ и Саудитска Арабия и в по-малка степен Ирак, Кувейт и Русия. 

След като скочи с 45% през първата половина на годината, цената на Brent варираше постоянно този месец. Горчивите спорове в ОПЕК+ породиха объркване сред инвеститорите относно плановете на групата за производство, докато разпространението на делта-варианта породи безпокойство относно потенциалното въздействие на нови огнища върху търсенето.

Стойността на септемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures в понеделник сутринта е на ниво от 72,95 долара за барел, което е с 0,64 долара или с 0,87% под цените при затваряне на предишната сесия. При търговията в петък договорите поскъпнаха с 0,12 долара или с 0,2% - до 73,59 долара за барел. Цената на фючърсите за август за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) са на ниво от 71,10 долара за барел, което е с 0,71 долара или с 0,99% под нивото на предходната сесия. Според данните от предишната търговия стойността на договорите се повиши с 0,16 долара или с 0,2 на сто – до 71,81 долара за барел. 


Сделката, постигната през уикенда, вероятно ще доведе до допълнителен спад в цените в краткосрочен план, тъй като инвеститорите ще развързват позициите си заради перспективите за по-голямо предлагане“, каза Даниел Хайнс, старши стратег по суровини в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Пазарът все още е сравнително тесен, което би трябвало да доведе до сравнително краткотрайно разпродаване, каза той. 

Goldman Sachs Group Inc. заяви, че сделката ще подкрепи нейната конструктивна гледна точка за петрола, като същевременно предупреждава, че близкосрочните цени могат да се „въртят“ на фона на безпокойството покрай короновируса. Планираното увеличение на предлагането на групата е „умерено“ и ще задържи дефицита на пазара, се казва в доклад на банката. Като цяло глобалното търсене се задържа, тъй като ограниченията намаляват, въпреки че нарастват случаите на вируси в Азия, каза Хайнс. Това трябва да поддържа търсенето силно, въпреки че пазарът остава предпазлив, коментират анализаторите. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: