Икономическото въздействие от глобалната пандемия ще бъде „безпрецедентно и дълготрайно“, предупреждава ОИСР

Икономическото въздействие от глобалната пандемия ще бъде „безпрецедентно и дълготрайно“, предупреждава ОИСР Снимка: Photo by Jorge Fernández Salas on Unsplash


Лорънс Буун, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), заяви, че най-новите икономически перспективи са „много отрезвяващи“. Тя ги определи като „най-несигурната и драматична перспектива от създаването на ОИСР".


Организацията, която наброява 37 предимно богати страни сред своите членове, очаква световната икономическа продукция да спадне с 6 на сто през тази година, ако пандемията остане „под контрол“, и да се свие със 7,6 на сто, ако втора вълна обхване света през следващите месеци.


И в двата сценария шокът за световната икономика и жизнения стандарт е абсолютно безпрецедентен и ще има дълготрайни последици", каза Буун, като подчерта, че „всички страни от ОИСР са в рецесия и голяма част от тях са в двуцифрова рецесия". Генералният секретар на ОИСР Ангел Гурия каза пред Euronews, че ще отнеме време да се върне доверието и че „ние търсим повече възстановяване във формата на U, а не V-образно възстановяване".


Има въпроси относно инвестиции, които трябва да се възстановят, има и въпрос за търговското напрежение, което трябва да изчезне. Но има и дълг, който ще остане. И това ще направи възстановяването малко по-трудно“, каза той.


ОИСР очаква глобалният растеж да се възстанови през 2021 г. с 5,2%, в случай че пандемията е контролирана, но само с 2,8%, ако COVID-19 избухне отново. Той похвали правителствата, че реагираха „забележително бързо на кризата, намалявайки разпространението на вируса и предотвратявайки още по-голям икономически и финансов колапс", но предупреди, че макар силната фискална подкрепа да е оправдана, това ще има последствия.


Той изтъкна, че публичните разходи трябва да бъдат добре насочени към подкрепа на най-уязвимите и силно засегнати сектори, за да се намалят нарастващите равнища на безработица. Буун отбеляза, че младите хора са особено уязвими от икономическото въздействие на пандемията, подчертавайки: „Не мисля, че можем да оставим младите хора да бъдат белязани до живот от тази криза.


Други препоръки включват изграждане на по-големи запаси от медицинско оборудване, както и по-устойчиви вериги за доставки и повече диверсификация на източниците. Идеята, каза Буун, е да се премине подходът „от време на време до всеки случай“.


Гурия коментира, че кризата трябва да се превърне във възможност за справяне с изменението на климата - нещо, което той нарече „най-важната отговорност между поколенията". „Браво на онези страни, които сега казват, че във възстановяването ще подкрепят по-екологични решения или в автомобилната индустрия, или в самолетната индустрия, или в корабоплаването", допълни той. 


Търговията трябва да бъде част от решението


И Буун, и Гурия твърдят, че „търговията е част от решението", а не протекционизмът. „Търговия, повече търговия, още повече търговия, за да се намали търговското напрежение, особено между Китай и САЩ", каза Гурия, подчертавайки, че търговията на принципа „еквивалентна отплата" между двете суперсили вече има последици върху световната икономика.


Предложеният от Европейската комисия фонд за възстановяване от 750 милиарда евро междувременно беше похвален за справянето с „разминаването в икономическата активност поради пандемията“ между държавите членки, тъй като включва 500 милиарда евро за предоставяне на безвъзмездни средства.


„Предимството на този план е, че безвъзмездните средства не добавят към националния дълг“, каза Буун, описвайки фонда като „много силен израз на това как европейската солидарност помага“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: