Политическият пъзел - обзор за 22.04 2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 22.04 2021 г. Снимка: pixabay.com

Парламентът

Парламентът отмени великденската си ваканция. Депутатите трябваше да почиват 10 дни от Велики петък включително. Това бе заложено в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който е в сила в момента. За отпадане на ваканцията гласуваха 165 депутати.

С голямо мнозинство депутатите наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка. Общият проект на „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“, както и БСП, включва мораториум върху предоставянето на концесии, включително определянето на концесионни такси. Забранява се извършването на разпоредителни сделки с имущество на държавни болници. 

Мораториумът ще е в сила до назначаването на нов Министерски съвет. ГЕРБ не участва в гласуването.

ГЕРБ-СДС

ГЕРБ решава утре кога да върне мандата и дали да предложи проектокабинета на ГЕРБ-СДС да бъде гласуван в пленарната зала. Това обяви на брифинг в парламента предложеният за премиер Даниел Митов.

„Днес няма да върнем мандата, утре ще решим какво ще правим“, каза  той.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ се събира утре сутринта, за да реши как да процедира с връчения от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщи Даниел Митов.

„ГЕРБ е партия с процедури, с ясно разписан подход. Утре сутринта ще вземем решение и ще го обявим", каза той.

На въпрос дали се обсъжда и вариант проектокабинет все пак да бъде предложен за гласуване в пленарната зала, Митов коментира:

„Въпросът е какво изобщо ще предлагат. Ние нямаме никаква информация. Те през цялото време крещяха срещу задкулисието, а в момента задкулисието ги е овладяло всичките тях."

Изправи се! Мутри вън!“

Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ събра 59 подписа за създаване на Комисия за разследване на полицейското насилие срещу протестиращите на 10 юли и на 2 септември миналата година. 

Задачата на комисията ще е да разследва фактите и обстоятелствата при използването на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР срещу протестиращите.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: