Политическият пъзел - обзор за 19.04 2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 19.04 2021 г.

Президентът Румен Радев проведе днес консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание. Президентът очерта предизвикателствата пред страната: усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок пред Европейската комисия. Консултациите започнаха с представителите на ГЕРБ, чийто проект за кабинет с премиер Даниел Митов е готов. 

Той подчерта, че ситуацията налага формиране на стабилно правителство и се обърна към представителите на ИТН с думите: „Към вас са вперени очакванията на гражданите.“ 

ГЕРБ 

„Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. Били сме и преди в подобна ситуация, не ни е страх, както чуваме, че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори“, каза Десислава Атанасова в началото на срещата при президента. „Проведохме честен и конструктивен разговор за това какво следва по процедурата по чл. 99 от Конституцията... ГЕРБ заяви отново своята готовност и отговорност към държавата, когато президентът ни връчи мандат… да предложим състав на Министерския съвет“, каза Десислава Атанасова след срещата, като подчерта, че е изключително важно да има работещо правителство възможно най-бързо. В следващите дни ще стане ясен съставът на правителството, което предлага ГЕРБ-СДС, заяви кандидатът за премиер Даниел Митов. „В хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат – дали ще има възможност за съставяне на правителство, или не“, добави той. 

„Има такъв народ" 

Заместник-председателят на „Има такъв народ" Тошко Йорданов каза след консултациите при президента Радев, че партията ще обяви намеренията си, след като получи мандат за съставяне на правителство. „Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите." Това заяви председателят на парламентарната група. 
„Всяка партия, отишла към парламента, трябва да е наясно с отговорностите, които носи. Отговорностите, които носи, са ясни и трябва да носи отговорност към хората, които са я избрали. Затова ще завърша с това, че ще направим това, което сме обещали", категоричен бе Йорданов. 

„Слави Трифонов си дава много ясна сметка за очакванията към него и има добри съветници, които са му казали, че едни предсрочни избори няма да доведат до съществена промяна за неговата партия ИТН, а проблемите на страната ще се задълбочат, ако няма стабилно правителство. Очаквам от тях отговорност да съставят правителство", коментира политологът проф. Георги Карасимеонов. В случай че партията не успее да състави правителство, прогнозата на политолога е за бързи предсрочни избори.   

БСП 

Ще подкрепим правителство на втората политическа сила „Има такъв народ“, ако ни потърсят за консултации, но ще поставим няколко условия, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след консултациите при президента Румен Радев. 

„Препотвърдихме нашите ясни, последователни и принципни позиции в тази динамична и сложна ситуация“, каза Нинова и посочи, че с президента Радев са изразили обща позиция, че в момента България се нуждае от стабилно управление предвид и на икономическа, и на социална, и на здравна криза. 
От думите ѝ стана ясно, че партията би подкрепила политики, а не отделни личности. 
В изказването си в началото на консултациите държавният глава не изключи възможността да бъде връчен трети мандат, който  може да бъде получен от БСП. „Ако ни бъде връчен трети мандат, ще съберем нашите политически колективни органи на партията и ще решим този въпрос“, каза Нинова, като уточни, че президентът Радев не е казал конкретно, че ще връчи третия мандат на БСП. Тя се обяви против бързи предсрочни избори и настоя този парламент „да поработи“. 

ДПС 

ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които загубиха последните избори. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на консултациите при държавния глава за формирането на ново правителство. „Ние изразихме нашата готовност за евентуална подкрепа на правителство, предложено  от трите нови партии в НС. Заедно с това казахме и евентуални приоритети, които биха могли да бъдат приоритети на това правителство - борбата с COVID със социално икономически мерки и ускорена ваксинация, изготвяне на плана за устойчивост, за нас е важен приоритет и достойното ни членство в евроатлантическите структури", изброи Карадайъ. 

„Ако разчитаме за един по-сериозен период на мандат за следващо правителство, трябва да видим и програмата за ускорено икономическо развитие. България трябва да има поне 3 пъти по-ускорено икономическо развитие", подчерта лидерът на ДПС. Относно нагласите на движението при евентуално връчване на третия мандат за съставяне на правителство на тях, лидерът на партията не даде отговор на въпроса на президента. Той заяви, че от движението очакват да видят приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство.  

„Демократична България" 

„Ние смятаме, че на този етап здравата основа, върху която трябва да фокусираме усилията за отговорен опит за управление, е мандатът на втората политическа формация". Това заяви съпредседателят на обединението „Демократична България" Христо Иванов по време на консултациите при президента за съставяне на ново правителство. 

„Ако бъде потърсена от „Има такъв народ" нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в изключително отговорни разговори на база на тяхната визия какво би било това управление. Ние ще спазваме ангажиментите, с които сме се явили на тези избори. Така ние ще оценяваме дали възможните формати могат да решат проблемите", каза още Иванов. Лидерът на обединението обаче не изключи варианта за нови избори. „Ние от самото начало сме казали, че ще бъдем участници в усилията за излъчване на правителство, но също така си даваме сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване", каза още той.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: