Келнер във виенско кафене прави антигенни тестове

Келнер във виенско кафене прави антигенни тестове Снимка: © Jan Lackner

От вчера едно от най-известните кафенета във Виена - „Кафе Музеум", в близост до централния площад „Карлсплац", е превърнато в център за бързи антигенни тестове. 

Безплатният тест се предлага с кафе и сладкиши за вкъщи. Кафенето е отворено от понеделник до петък от 15,00 до 18,30 ч., предварителна регистрация не е необходима.

Тестовете се извършват на място от един от сервитьорите, който повече от осем години е и фелдшер, а медицинският контрол се поема от фармацевтката д-р Силвия Саламон от съседната аптека. 

Влизането в кафенето е разрешено само с предпазна маска FFP2, за теста са необходими здравна карта и официален документ за самоличност. Бързите антигенни тестове се считат за официални доказателства на местата, където са изискват такива, и се финансират от Австрийската стопанска камара. Резултатът от теста се получава чрез SMS или на посочен имейл адрес.

© Jan Lackner

Австрийската столица удължи противоепидемичните мерки до 2 май. Дотогава са затворени и всички заведения в града. 

Но в „Кафе Музеум" са щастливи, че въпреки строгите мерки хората отново могат да влязат поне за малко в красивото, но за съжаление празно кафене и да го напълнят с живот. 

И не на последно място, това е чудесна възможност за гостите най-накрая отново да почувстват незабравимата атмосфера в кафенето, сред чиито постоянни посетители някога са били Густав Климт, Оскар Кокошка и Егон Шиле. А на тръгване може би много от тях ще се изкушат и ще си купят типични виенски сладкиши и виенско кафе за вкъщи или за в офиса. 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: