Бележникът на Мария Кюри все още е радиоактивен и е в оловна кутия

Бележникът на Мария Кюри все още е радиоактивен и е в оловна кутия Снимка: lifeglobe.net

Личните й вещи се съхраняват в кутии, обшити с 2,5-сантиметров оловен слой

Мария Кюри принася себе си в жертва на науката, като посвещава целия си живот на научните изследвания. Нейните записки, изследователски работи и други лични вещи са радиоактивни и до днес, пише руският интернет портал lifeglobe.net.

Причината за смъртта й е продължителното въздействие на радиоактивните материали. Тя ще бъде завинаги запомнена заради огромния й принос към науката. Кюри е единствената, която получава Нобелова награда в две различни науки, физика и химия.

Мария Кюри и съпругът й откриват два елемента - радий и полоний. Дори след смъртта на съпруга си Пиер Кюри, тя не спира да се занимава с изучаването на рентгеновите лъчи. Провежда новаторско изследване на радиоактивността и има огромен принос в борбата с рака. Тя с право заема мястото си в списъка „Най-великите учени в историята".

„Майката на съвременната физика" Мария Кюри умира през 1934 г. на 66-годишна възраст от апластична анемия. Това е рядко заболяване, свързано с продължителното и постоянно излагане на въздействието на радиоактивни елементи. Известно е, че Мария Кюри през цялото време носи бутилки с полоний и радий в джобовете си. Не само това, тя дори съхранява капсули с опасни вещества на рафт в дома си.

След смъртта й обаче Фондацията „Кюри" и Институтът по ядрена физика на парижкия факултет по природни науки продължават да използват дома й до 1978 г. В крайна сметка властите научават за опасната къща, тъй като в района, намиращ се в съседство, са регистрирани много случаи на рак, за които е виновен домът на Кюри.

Узнавайки за опасността, те премахват записките и материалите на Мария Кюри от дома и деактивират сградата и лабораторията през 1991 г.

Въпреки това, след повече от 100 години бележниците и тефтерчетата, изследователските работи и личните вещи на Мария Кюри, такива като дрехи, готварски книги, мебели, са радиоактивни и ще бъдат такива още 1500 години

Вещите й, в качеството им на научно и национално богатство, се пазят много отговорно в Националната библиотека на Франция. Предметите се съхраняват в кутии, обшити с олово. Дори не само вещите й, но и тялото й все още са радиоактивни и се съхраняват в ковчег, облицован с оловен слой с дебелина около 2,5 см.

Посетителите могат да видят ръкописа на Кюри, но са задължени да бъдат в защитно облекло, както и да подпишат отказ от отговорност, тъй като записките са замърсени с радиоактивния елемент радий.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: