Номинираха Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир за 2021 г.

Номинираха Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир за 2021 г. Снимка: www.pikist.com

Мотивите за номинирането са усилията на американския президент за разрешаване на продължителните конфликти в света.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че за него е чест да бъде номиниран за Нобелова награда за мир, заяви говорителят на Белия дом Кейли Макинани. Тя подчерта, че номинацията е „заслужена".

 

„Днес президентът Тръмп бе номиниран за Нобелова награда за мир за 2021 г. за неговото лидерство и посредническите му усилия за сключването на Авраамските споразумения, което осигурява пълно нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства, които отбелязват огромна крачка напред по пътя към мира в Близкия изток", се казва в изявление на Макинани.

 

Тя отбеляза, че президентът е номиниран за наградата на фона на международната подкрепа  на споразумението между ОАЕ и Израел.

„Мирната сделка е още едно доказателство за смелата дипломация и вижданията на президента Тръмп, той смята за чест, че кандидатурата му ще бъде разгледана от Нобеловия комитет", се казва в документа.

 

По-рано депутатът от норвежката Партия на прогреса Кристиан Тибринг-Геде номинира Тръмп за Нобеловата награда за мир за усилията му по разрешаване на продължителните конфликти в света. Причината за това беше постигането с посредничеството на САЩ на споразумение за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства, чието подписване е насрочено за 15 септември във Вашингтон.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: