Венеция забрани достъпа на круизни кораби

Венеция забрани достъпа на круизни кораби

Венеция официално забрани достъпа на круизни кораби до историческия си център, съобщава BBC. Ходът е дошъл в резултат на дългогодишни усилия за забрана на навлизането на големите кораби в града. Намеренията за налагането на подобни ограничения бяха обявени през 2013 г., но тогава въвеждането им се отложи. 

Забраната за навлизане на лайнери и контейнеровози в градския канал Giudecca, който води до площад „Сан Марко", е била одобрена от италианското правителство в сряда. 
Вълните, които корабите създават, разяждат основите на историческия град, който редовно се наводнява, оставяйки емблематични места като площада „Сан Марко" под водата. Освен опасността от сблъсък, големите кораби отдавна са обвинявани, че заплашват ценните средновековни сгради в града с корозивен смог, повдигнати са и въпроси относно ефектите от вибрациите върху основите на историческите сгради. Венецианците се оплакват и от това, че големите кораби подкопават туристическия бизнес, който е основен за града. Занапред те ще трябва да акостират в индустриалното пристанище на града. 

Новината беше съобщена в туит от италианския министър на културата Дарио Франческини, който каза, че решението ще помогне да се отговори на искането на културната агенция на ООН ЮНЕСКО. „Всеки, който е посещавал Венеция през последните години, е шокиран да види тези кораби, дълги стотици метри и високи като жилищни сгради, да минават през такива крехки места", каза Дарио Франческини пред Ройтерс, като добави, че това е едно правилно решение, дошло в точния момент. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: