37 процента от хората на Земята никога не са използвали интернет

37 процента от хората на Земята никога не са използвали интернет

Според ООН близо 3 милиарда души (приблизително 37% от жителите на света) никога не са използвали интернет

 Международният съюз по телекомуникации на ООН (ITU) е изчислил, че 96% от 2,9 милиарда души без достъп до интернет, живеят в развиващите се страни.

Според агенцията броят на хората, свързани с интернет, е нараснал от 4,1 милиарда души през 2019 г. на 4,9 милиарда души през 2021 г. Отбелязва се, че по някакъв начин увеличаването на броя на хората, използващи интернет, е улеснено от пандемията на коронавирус. Но дори и сред този брой интернет потребители, стотици милиони хора нямат постоянен достъп до уеб пространството и изпитват проблеми поради лошо качество на интернет връзките.

„ITU ще работи за подготовка на условията за свързване на останалите 2,9 милиарда души. Ние сме решени да гарантираме, че никой няма да бъде изоставен “, каза Хоулин Джао  (Houlin Zhao), генерален секретар на ITU.

В доклада се отбелязва, че броят на потребителите на интернет е нараснал с повече от 10% през първата година от пандемията от коронавирус, което е най-голямото годишно увеличение на аудиторията от десетилетие.

Принудителната изолация на хората по света, затварянето на училища и други образователни институции и необходимостта от онлайн банкиране, са допринесли за нарастването на броя на потребителите, според ITU.

Отбелязва се, че най-често интернет не е достъпен за жителите на бедните страни, почти три четвърти от жителите на 46 най-слабо развитите страни никога не са използвали интернет. ITU смята, че бедността, неграмотността, проблемите с електричеството и липсата на умения за работа с електронни устройства са основните проблеми на хората, които са лишени от достъп до цифрови технологии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: