Училищата не могат да отказват достъп на придружителите на деца със СОП

Училищата не могат да отказват достъп на придружителите на деца със СОП Снимка: Pixabay

Директорите на две столични училища, Нина Чанева и Диян Стаматов, призоваха колегите си да спазват правилата и да зачитат правата на децата със специални потребности. В интервю за Дарик радио те напомниха, че учебните заведения са длъжни да осигурят достъп в сградите на придружителите на тези деца, както е регламентирано в законовата уредба.

По повод сигнали на родители за нарушения на наредбата, директорът на 119 СУ Диян Стаматов коментира, че училищата нямат право да забраняват влизането на придружители на деца със специални потребности. Придружаващите лица се допускат в учебните помещения с персонална заповед от директора и при спазване на санитарните мерки за физическа дистанция и дезинфекция.

Нина Чанева, директор на столичното 23-о училище, в което се обучават най-много деца със специални потребности, общо 47 на брой, сподели от своя страна, че забраната би означавала на практика да лишиш тези деца от образование. Това е така, защото тези деца срещат най-големи трудности с дистанционното учене и поради тази причина ако не посещават училище, те са и в най-голяма степен ощетени.

Около една трета от децата със СОП имат нужда от придружител, като това обстоятелство се определя от Националния център за подкрепа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: