Развитието на железопътната инфраструктура създава нови работни места

Развитието на железопътната инфраструктура създава нови работни места Снимка: mtitc.government.bg

Развитието на жп инфраструктурата има пряко въздействие за създаването на нови работни места. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на видеоконференция на министрите на транспорта на държавите членки на ЕС. Той допълни, че от решаващо значение за разгръщането на сектора е запазването на нивото на инвестиции, както и стимулирането на мултимодалността, съобщават от пресцентъра на транспортното министерство.

„Прехвърлянето на по-голям дял от пътнико- и товаропотоците към железниците е един от най-ефективните начини за декарбонизация на транспортния сектор“, каза още българският министър. Бързият темп на дигитализация в железопътния транспорт, внедряването на енергийно ефективен подвижен състав и проучване на възможностите за използване на устойчиви алтернативни горива следва да са сред ключовите мерки в сектор „Транспорт“. Те са в основата за постигане на целите на Европейския съюз за намаляване на емисиите на парникови газове в транспорта с 90% до 2050 г.

Министър Желязков подчерта, че при товарните железопътни превози се наблюдава ръст от 10%, като очакванията са тази тенденция да се запази и занапред. Предпоставка за това е модернизацията на железопътната инфраструктура. „По-доброто качество на инфраструктурата осигурява по-високи нива на безопасност и сигурност, като същевременно допринася за привличането на пътнически и товарен трафик към железопътния транспорт“ добави още той.

В своята позиция Росен Желязков потвърди готовността на България за изграждане на платформа за издаване на билети за международни жп пътувания, като дългосрочна цел. Той отбеляза още, че съществуващите механизми гарантират предоставянето на обществени пътнически жп услуги. Те са и предпоставка за въвеждане и развитие на нови международни услуги.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: