Министър Желязков призова ЕК за защита на транспортния трафик

Министър Желязков призова ЕК за защита на транспортния трафик Снимка: mtitc.government.bg

Европейската комисия трябва да предприеме бързи и адекватни мерки, за да защити транспортния трафик и нормалното функциониране на „зелените коридори“ в Европа

„Призовавам за спешна защита на свободния транспортен трафик и за запазване на нормалното функциониране на „зелените коридори“. Това казва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в писмо до еврокомисаря по транспорт Адина Валеан, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Поводът е информация за едностранно прилагани мерки и ограничения спрямо водачите на превозни средства, наложени от държави членки. Те водят до трудности при извършването на автомобилен превоз на стоки в целия Европейски съюз. В резултат на това пред транспортните компании възникват проблеми при опитите им да продължат нормално дейността си, поради затрудненото преминаване по важни търговски пътища в Европа.

„Силно съм убеден, че мерките следва да останат пропорционални и координирани, за да се избегне прекъсването на транспортните потоци. Освен това, продължаването на прилагане на решителни координирани действия с цел осигуряване на свободен транспортен трафик, значително ще намали вредното въздействие върху европейския автомобилен транспортен сектор и европейската икономика“, отбелязва още министър Желязков.

В писмото до еврокомисаря по транспорта се посочва още, че свободното движение на водачите е необходимо, за да се запази непрекъснатостта на товарния трафик. „Считам, че без предприемане на бързи и адекватни действия на равнище ЕС за решаване на изложените проблеми, се връщаме крачка назад към пандемичните условия от месец март 2020 г.“, допълва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: