Туроператорите могат да кандидатстват по втората фаза за държавна помощ

Туроператорите могат да кандидатстват по втората фаза за държавна помощ

Крайният срок за кандидатстване по мярката е 07.06.2021 г., 16,30 ч.

От днес, 2 април, стартира приемът на заявления за кандидатстване по втората фаза на схемата за държавна помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма. 

Мярката представлява безвъзмездна финансова помощ за осигуряване на оперативен капитал за туроператорите, които осъществяват организирани туристически пътувания с въздушен транспорт. Помощта ще обхваща полетите, извършени в периода от 01.01.2021 г. до 31.05.2021 г. Допустими кандидати за помощта по фаза II са туроператори, които в туристическите пакети, продавани на туристите, са използвали услугата на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни и редовни полети с капацитет не по-малко от 100 места до Република България. 

Помощта се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, като условията важат само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места. Кандидатите могат да получат помощ в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Максималният размер по настоящата схема не може да надхвърля 800 000 EUR на предприятие под формата на преки безвъзмездни средства, като всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение, т.е. преди приспадането на данъци или други такси. 

Подаването на заявленията за държавна помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базирано заявление за кандидатстване. Крайният срок за кандидатстване е 07.06.2021 г., 16,30 ч.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: